ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Ο δόκτωρ Τζόζεφ Μανκούζι υπήρξε επικεφαλής του μεγαλύτερου προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης του αμερικανικού στρατού.
Σήμερα υποστηρίζει ότι η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου να προστατεύσει τους στρατιώτες από τις επιπτώσεις του σύγχρονου πολέμου.
<<Στο παρελθόν μετά την νίκη η την ήττα, οι στρατιώτες επέστρεφαν στα σπίτια τους και έμπαιναν στην διαδικασία επούλωσης των πληγών που αφήνει η θητεία στον πόλεμο, τι γίνεται όταν επιστρέφουν σπίτι για λίγο και μετά καλούνται και πάλι να υπηρετήσουν ξανά και ξανά γιατί δεν υπάρχει συνολική νίκη; όταν δεν υπάρχει χρόνος για να επουλωθουν τα τραύματα της ψυχής>> αναρωτιέται ο Τζόζεφ Μανκούζι τονίζοντας ότι εκεί βρίσκονται σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
<<Επιστρέφοντας από το ΙΡΑΚ και το Αφγανιστάν, πριν καλά καλά έχουν τον χρόνο να επανενσωματωθούν και να επουλώσουν τυχόν ψυχολογικά τραύματα,καλούνται να επιστρέψουν στον μέτωπο.
Το στρες το οποίο συνδέεται με αυτόν τον τύπο του πολέμου, με συγκρούσεις που δεν τελειώνουν, όπου οι στρατιώτες επανέρχωνται κάθε τόσο στο μέτωπο 'έχει δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ, ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι βετεράνοι, γνωστά ως PTSD δεν αποτελούσαν αποδεκτή διάγνωση ειδικότερα στις περιπτώσεις που δεν συνοδευόταν από σωματικό τραυματισμό.
Σήμερα, αυτό μπορεί να έχει αλλάξει, όμως η φύση της εθελοντικής θητείας στα πολεμικά μέτωπα που αναγκάζει τους στρατιώτες να επιστρέφουν ύστερα από μικρά διαλείμματα έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα, τα οποία έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ορατά.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει σε ένα μεγάλο μέρος της αμερικάνικης κοινωνίας, χαμηλών κυρίως εισοδηματικών στρωμάτων, η παρατεταμένη πολεμική εμπλοκή στο ΙΡΑΚ και στο Αφγανιστάν, καθώς τα κρούσματα σοβαρής βίας που φθάνουν ακόμα και σε θανατηφόρες επιθέσεις εναντίων οικείων και μη προσώπων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια στις Η.Π.Α.
Αναδημοσίευση από εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
ΣΧΌΛΙΟ δύσκολο πράγμα ο πόλεμος παιδιά ειδικά όταν είναι ΆΔΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr