ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΟΡΓΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ <<ΧΟΥΡΙΕΤ>>


Ανήθικο και απαράδεκτο, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στο οποίο, περιγράφεται η μορφή του μελλοντικού Κυπριακού κράτους, έτσι όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες.
Η εφημερίδα υποστήριξε ότι ο κ. Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν σε εκ περιτροπής προεδρία και ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τη Γερουσία. Περαιτέρω, ανέφερε ότι συμφωνήθηκε υπουργικό συμβούλιο, που θα αποτελείται από έξι Έλληνες και τρεις Τούρκους και ότι οι επίσημες γλώσσες θα είναι η ελληνική και η τουρκική.

Επίσης, ότι συμφωνήθηκε να μην υπάρχει στρατός, αλλά μόνον αστυνομία, η οποία θα οργανωθεί χωριστά από τις δυο κοινότητες και ότι θα συγκροτηθεί ένα ενιαίο σώμα ασφαλείας, ανάλογο του Εφ-Μπι-Αϊ. Αναφερόμενος στο δημοσίευμα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η εφημερίδα προβάλλει, ως συμφωνία, θέσεις, που υποστηρίζει η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και πρέπει να σας πω, με όλη την ειλικρίνεια, το θεωρώ και ανήθικο», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα, είπε πως είναι αλήθεια ότι συμφωνήθηκε πως η λύση θα είναι ομοσπονδία, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αλλά «είναι παραπλανητικό αυτό που λέει η εφημερίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να μείνει η κατάσταση, όσον αφορά την κυριαρχία, ως έχει τώρα, δηλαδή δύο κυρίαρχα κρατίδια».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι αλήθεια πως συμφωνήθηκε ότι η ενωμένη Κύπρος θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα έχει στρατό και πως θα υπάρχει Αστυνομία στα συστατικά κρατίδια, αλλά και ομοσπονδιακή αστυνομία.

«Είναι αλήθεια ότι συμφωνήσαμε για εκ περιτροπής προεδρία. Δεν είναι αλήθεια, όμως, ότι συμφωνήσαμε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία. Είναι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. Η δική μας θέση είναι για εκλογή από το λαό, με σταθμισμένη ψήφο, όσο και αν φωνάζουν κάποιοι για τη σταθμισμένη ψήφο», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Για τη σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έγινε ανασκόπηση των συζητήσεων και καθορίστηκαν περαιτέρω συζητήσεις.

Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για κατηγοροποίηση των περιουσιών, προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση του θέματος, αλλά απομένει η συμφωνία σε ακόμη ένα ή δύο σημεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr