ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Επίκαιρη ερώτηση Αδ. Γεωργιάδη για την ιστοσελίδα Indymedia


Με επιχείρημα το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδη, περί «παράνομης ιστοσελίδας», που εκπέμπει μέσω του διακομιστή του Πολυτεχνείου.

«Η διοίκηση των πανεπιστημίων δεν μπορεί να χρειάζεται τη διαιτησία και πολύ περισσότερο την καθοδήγηση του υπουργείου Παιδείας. Αλίμονο αν επενέβαινε στον τρόπο, που χρησιμοποιεί τους υπολογιστές του ένα πανεπιστήμιο και στις σελίδες που φιλοξενεί. Αλίμονο αν τις παρακολουθούσε για να τις κλείνει αν κάποια από αυτές είναι πρέπουσα, ή όχι. Είναι άστοχο να ανοίγουμε λάθος θέματα σε λάθος χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους», είπε ο κ. Πανάρετος.

Αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι εκφράζεται από τη δήλωση της κας Διαμαντοπούλου, ότι «δεν κρίνει τη Δικαιοσύνη», «οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση» και πως «ζούμε σε ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου, πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «το "Indymedia" (Ιντιμίντια) είναι ένα πειρατικώς εκπεμπόμενο σάιτ, το οποίο εκμεταλλεύεται το άσυλο για να προχωρεί σε έκνομες πράξεις».

Ως παράδειγμα επικαλέστηκε ανάρτηση στην ιστοσελίδα αυτή, της ταυτότητας φοιτητή του ΛΑΟΣ, τον οποίο ξυλοκόπησαν κουκουλοφόροι στη Θεολογική Σχολή, του έκλεψαν το πορτοφόλι και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Η λεζάντα έγραφε «ιδού ο φασίστας, που δείρανε στη Θεολογική». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι όταν επικοινώνησε με τον κ. Σφακιανάκη, εκείνος του γνωστοποίησε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γιατί αρνούνται να συνεργαστούν οι πρυτανικές αρχές. Ύστερα από τηλεφώνημά του, ο Πρύτανης αφαίρεσε την ανάρτηση.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέγνωσε και κείμενο ανάρτησης στο «Ιντιμίντια», το οποίο αναφέρεται στην επίθεση κουκουλοφόρων στα ΜΑΤ και λέει «ήταν υπέροχο να τους βλέπεις να υποφέρουν από τα δακρυγόνα και να μην ξέρουν πού να πάνε». Ακόμη είπε ότι αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα ο εμπρησμός του βιβλιοπωλείου του με φράσεις «τι ωραία που καίγεται το βιβλιοπωλείο του φασίστα».

«Τι σχέση έχουν αυτά με την ελευθερία των ιδεών, που επικαλέστηκε ψευδώς η υπουργός Παιδείας; Οι πρυτάνεις έχουν δικαίωμα να μη σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις, όπως δήλωσαν, και αυτό να επαινείται από την κυρία Διαμαντοπούλου; Τα πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα κράτη με δικιά τους δικαιοσύνη;», ρώτησε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας ο κ. Πανάρετος είπε πως θα ήταν λάθος να επικεντρωθεί στο να απαντήσει συγκεκριμένα για την ιστοσελίδα του «Ιντιμίντια», γιατί θα κρινόταν το ζήτημα με βάση τις απόψεις, που εκφράζονται εκεί. Υπογράμμισε πως αν κριθεί ότι υπάρχει παράνομης και εγκληματικής φύσεως περιεχόμενο σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, αυτό χρήζει διερεύνησης από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανεξάρτητα από το πού φιλοξενείται.

Είπε ότι στην περίπτωση του ηλεκτρονικού βήματος η εκ των πραγμάτων στάση του πανεπιστημίου είναι παγίως θετική, όπως π.χ. οι ιστότοποι των φοιτητικών οργανώσεων.

«Το ζήτημα δεν είναι η πρόσβαση στη δυνατότητα αυτή. Είναι με ποιες προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα της φιλοξενίας ιστοσελίδων. Το ερώτημα, πώς αποφασίζεται αυτή η πρόσβαση στο συγκεκριμένο βήμα και με ποια κριτήρια θα αναρτηθεί μια σελίδα, η όχι. Με βάση την άποψη που εκφράζει, με βάση τη ταυτότητα του διαχειριστή της, με βάση τη σχέση του διαχειριστή με το πανεπιστήμιο (φοιτητική, ή κομματική ιδιότητα) κι εφόσον επιτρέπει την ανάρτηση, ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από την χρήση, πόσοι πόροι διατίθενται και βάσει ποιού σχεδιασμού ή πολιτικής. Ποιοι είναι οι κανόνες. Αυτή είναι η οπτική γωνία σε σχέση με τη δυνατότητα έκφρασης άποψης, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό βήμα. Κι αυτό, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, μπορεί να καθοριστεί μόνον από αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr