Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Αποκαλύψεις επιτροπής για την εισβολή στο Ιράκ
A.P., AFP
ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέα σημαντικά στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα των ακροάσεων ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που συστήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Σκοπός της επιτροπής είναι να διερευνήσει τόσο τις συνθήκες υπό τις οποίες η τότε κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο όσο και τις όποιες παρατυπίες τυχόν έγιναν από τις βρετανικές δυνάμεις, από την εισβολή του 2003 μέχρι την πρόσφατη αποχώρησή τους. Ανάμεσα σε εκείνους που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι και ο ίδιος ο κ. Μπλερ, ενώ δεν αποκλείεται οι εμπειρογνώμονες να καλέσουν και τον εν ενεργεία πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.
Χθες πάντως, ο πρώην διευθυντής στον τομέα εθνικής ασφάλειας του Φόρεϊν Οφις, Γουίλιαμ Εχρμαν, δήλωσε πως η Βρετανία γνώριζε πριν από την εισβολή ότι ακόμη και αν το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής δεν ήταν σε θέση να τα χρησιμοποιήσει. «Οι εκθέσεις που παίρναμε από τις μυστικές υπηρεσίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν μάλλον δεν είχε στη διάθεσή του τις κατάλληλες πυραυλικές κεφαλές, στις οποίες να γομώσει τυχόν βιολογικά ή χημικά όπλα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών ήταν συνήθως «πρόχειρες», «περιορισμένες» και «σποραδικές». Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο πρώην διευθυντής του τομέα διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής στο Φόρεϊν Οφις, Τιμ Ντάουζ. Ο κ. Ντάουζ δήλωσε ότι υπήρχαν πληροφορίες περί επαφών του καθεστώτος του Ιράκ με μεμονωμένα μέλη της Αλ Κάιντα, αλλά όχι και ενδείξεις συστηματικής συνεργασίας με την οργάνωση. Οι όποιες περιορισμένες επαφές διακόπηκαν μάλιστα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά την περίφημη πληροφορία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν σε θέση να εξαπολύσει χτύπημα με Οπλο Μαζικής Καταστροφής, μέσα σε 45 λεπτά από τη στιγμή που θα έδινε τη σχετική εντολή, ο κ. Ντάουζ διευκρίνισε ότι, ακόμη και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε «χτύπημα σε άλλη χώρα, αλλά χρήση χημικών σε πεδίο μάχης, μέσα στην ιρακινή επικράτεια». Επιπλέον, όλοι οι μάρτυρες που εξετάστηκαν διευκρίνισαν ότι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Λιβύη ενέπνεαν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία στις μυστικές υπηρεσίες από ό, τι το Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση για την εισβολή είχε ληφθεί από τον Λευκό Οίκο, ενδεχομένως μάλιστα και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο να μη δημοσιευθεί ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής μετά το πέρας των ερευνών της, για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Γκλεγκ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «ξέπλυμα ευθυνών». «Τι νόημα έχει η έρευνα, αν η κοινή γνώμη δεν μάθει τι πραγματικά έγινε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλεγκ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου