ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Σχέδια Ρωσίας για πυρηνικό αντιδραστήρα στον ιρανικό σταθμό Μπουσέρ


H Ρωσία σχεδιάζει να αρχίσει την λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ τον Μάρτιο του 2010 για να συμπέσει με το ιρανικό Νέο Ετος, ανέφεραν σήμερα προς το πρακτορείο Ρόιτερ δύο πηγές που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της ευαισθησίας που παρουσιάζει το θέμα, ανέφεραν ότι η Ρωσία έδωσε εντολή το εργοστάσιο να είναι έτοιμο για λειτουργία μέχρι το ιρανικό Νέο Ετος, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. «Μας ανατέθηκε η αποστολή της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι το ιρανικό Νέο Ετους. Υπάρχει ακόμη πολύ εργασία να γίνει», είπε μία από τις πηγές.

Μία άλλη πηγή επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έδωσε εντολή το εργοστάσιο να είναι έτοιμο μέχρι το ιρανικό Νέο Ετος και πρόσθεσε ότι οι δοκιμαστικές εργασίες στο εργοστάσιο πάνε καλά.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ρωσία χρησιμοποιεί το Μπουσέρ - και μεγάλα συμβόλαια πώλησης όπλων - ως μοχλό στις σχέσεις με την Τεχεράνη την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες υποπτεύονται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα πως τεχνικά θέματα θα εμποδίσουν τους μηχανικούς της να θέσουν σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ νωρίτερα Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργούσε το 2009.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο πρόκειται να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ σήμερα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης πως σχεδιάζει να κατασκευάσει δέκα εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Μόσχα συμφώνησε να κατασκευάσει τον σταθμό το 1995 στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου που άρχισε να κατασκευάζει την δεκαετία του 1970 η γερμανική εταιρεία Siemens. Το έργο σταμάτησε εξαιτίας της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και του ιρανο-ιρακινού πολέμου (1980-88).Το συμβόλαιο κατασκευής του εργοστασίου αποτελεί κρατικό απόρρητο παρότι εκτιμάται ότι το κόστος του ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ρωσία θέλει να αποφευχθεί η κλιμάκωση με το Ιράν

Η Ρωσία θέλει να αποφευχθεί η κλιμάκωση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, υποστηρίζοντας ότι έχει «καλές ελπίδες» πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Οι Ιρανοί ηγέτες έχουν απειλήσει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με την ΙΑΕΑ και να οικοδομήσουν νέες μονάδες για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μετά το ψήφισμα της Παρασκευής από την οργάνωση αυτή του ΟΗΕ με το οποίο καταδικάζεται το Ιράν για την πυρηνική πολιτική του.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα, μια εποικοδομητική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις 5 +1 (οι έξι μεγάλες δυνάμεις) είναι μεγάλης σημασίας, και δεν επιθυμούμε καθόλου μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Στάμκο σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί.

Πρόσθεσε επίσης «ότι έχει την καλή ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» μεταξύ της Τεχεράνης και των 5 +1, που περιλαμβάνουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, καθώς και τη Γερμανία.

Η Ρωσία, που κατά παράδοση δείχνει περισσότερη κατανόηση στις θέσεις και ανοίγει το δρόμο για πιθανές κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν.

Ο ρώσος υπουργός παρακολούθησε «τεχνικές» δοκιμές στην πυρηνική μονάδα του Μπουσέρ, που οικοδομήθηκε από τους Ρώσους και η έναρξη της λειτουργίας της έχει καθυστερήσει επανειλημμένα.

«Αυτές είναι οι πιο σημαντικές δοκιμές πριν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, μόλις δοκιμαστούν οι διάφορες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλι Ακμπάρ Σαλέχι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Σμάτκο δήλωσε από την πλευρά του ότι «προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η ασφάλεια της μονάδας», της οποίας η λειτουργία δεν θα αρχίσει πριν από το τέλος του 2009, όπως προβλεπόταν κατά τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr