ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Μεγάλη στρατιωτική βάση στην Σερβία


Η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας άρχισε από σήμερα Δευτέρα να λειτουργεί στη Νότια Σερβία. Η βάση βρίσκεται στην κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Αλβανοί.
Καταλαμβάνει έκταση 350 στρεμμάτων, με προοπτική επέκτασης στα 600 στρέμματα και θα επανδρωθεί με 1.000 επαγγελματίες των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας, που θα έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο των διοικητικών συνόρων με το Κόσοβο και για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.
Η βάση που ονομάζεται "Νότος" (JUG) εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ενώ παρέστησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των ενόπλων δυνάμεων και ξένοι διπλωμάτες.
Εγκαινιάζοντας τη βάση ο πρόεδρος Τάντιτς δήλωσε: "Οι πολίτες της Σερβίας που επιθυμούν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αρμονική συμβίωση των εθνών θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της βάσης. Όσοι δεν θέλουν την ειρήνη και όσοι εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι".
Ο Μπόρις Τάντιτς επισήμανε ότι η Σερβία έχει δύο στρατηγικούς στόχους, "την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και της κυριαρχίας στο Κόσοβο" και πρόσθεσε ότι ποτέ η σερβική ηγεσία δεν θα παραιτηθεί από τους στόχους αυτούς.
Ο υπουργός Άμυνας, Ντράγκαν Σουτάνοβατς, τόνισε ότι η βάση "JUG" θα αποτελέσει πρότυπο για άλλες στρατιωτικές βάσεις και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα προσφέρει εργασία στον τοπικό πληθυσμό, ενώ από την άλλη τις υπηρεσίες του σύγχρονου ιατρικού κέντρου που διαθέτει η βάση θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι της περιοχής.
Τον αλβανικό πληθυσμό φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν τα επιχειρήματα αυτά, αφού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς, Σάιμπ Καμπέρι, "οι Αλβανοί αισθάνονται την ίδρυση της βάσης ως στρατιωτικοποίηση της περιοχής".
Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο, Ράγκμι Μούσταφα, ο οποίος δήλωσε ότι "η βάση αποτελεί κατοχή των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο".
Η βάση "JUG" βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα νότια της πόλης Μπουγιάνοβατς, κοντά στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Είναι εξοπλισμένη με σύγχρονο στρατιωτικό υλικό και μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτικών ειρηνευτικών αποστολών. Η κατασκευή της κόστισε περίπου 20 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr