ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΜΕ ΝΑΤΟικη ΚΑΛΥΨΗ


Εκτεθειμένο απέναντι στην Ελλάδα βρίσκεται από χθες το ΝΑΤΟ έπειτα από τουρκική προκλητική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με πρωταγωνιστές Τούρκους χειριστές πολεμικών αεροσκαφών. Το γεγονός προκάλεσε την ενεργοποίηση της «καυτής τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ, (Λάρισα - Εσκί Σεχίρ), για την αποφυγή ατυχήματος αλλά και την έντονη διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας.
Το περιστατικό καταγράφηκε στις 13.30 χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Νότια της Χίου όπου πραγματοποιούνταν προγραμματισμένη ελληνική αεροναυτική άσκηση. Για την άσκηση η Ελλάδα είχε κλείσει μια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου και είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ (ενημέρωση προς αεροναυτιλλομένους) όπως προβλέπεται σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Την ώρα της κορύφωσης της άσκησης, και ενώ επιχειρούσαν ελληνικά πλοία και αεροσκάφη υπό τα όμματα της στρατιώτης ηγεσίας, στη μιάμιση το μεσημέρι, τέσσερα τουρκικά μαχητικά, εκτελώντας ΝΑΤΟϊκή αποστολή, μπήκαν μέσα στην κλειστή περιοχή παραβιάζοντας κάθε λογική αλλά και παρενοχλώντας τη διεξαγωγή της άσκησης. Τα τουρκικά, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επιχειρούσαν «υπό ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και έλεγχο» και συγκεκριμένα από το αεροπορικό στρατηγείο του Εσκί Σεχίρ.

Μόλις τα ραντάρ κατέγραψαν τα τουρκικά μαχητικά ενημερώθηκε το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας, οι επιτελείς του οποίου ενεργοποίησαν τη λεγομένη «Hot Line» μεταξύ των δύο στρατηγείων για να αποφευχθεί πρόβλημα. Αυτό διότι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, σε περιοχή ασκήσεων δεν μπορεί να εισέρχονται αλλά αεροσκάφη διότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ατύχημα.

Παράλληλα, μια ομάδα ελληνικών αεροσκαφών που μετείχαν στην άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς», απεμπλέχθησαν από αυτήν και αναχαίτισαν τα τουρκικά. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί σε διάβημα προς το ΝΑΤΟ, αλλά και ενημέρωση της ηγεσίας της Συμμαχίας.

Ανώτατοι αξιωματούχοι σχολιάζοντας την παρενόχληση έλεγαν ότι η εκτίμηση είναι ότι το πιθανότερο είναι οι Τούρκοι χειριστές να ενήργησαν αυτοβούλως, καθώς δεν είναι δυνατόν το ΝΑΤΟ να μην ξέρει ότι στην περιοχή πραγματοποιείται εθνική άσκηση και ότι τα αεροσκάφη του δεν πρέπει να μπουν μέσα σε αυτή. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους ενδέχεται να υπάρξουν και κυρώσεις προς τον διοικητή του στρατηγείου του Εσκί Σεχίρ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr