ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Σύννεφα πολέμου στις σχέσεις Βενεζουέλας και Κολομβίας


«Να αποφύγουμε τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας στη Μπογκοτά.
Ο Κολομβιανός υπουργός της Αμυνας, Γκαμπριέλ Σίλβα, με σημερινές δηλώσεις του στην Μπογκοτά επισήμανε ότι, «πρώτη φορά εδώ και 10ετίες η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μιαν εξωτερική απειλή», αναφερόμενος εμμέσως στη γειτονική Βενεζουέλα και τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι «η αναμέτρη πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθεί».

«Πρώτη φορά εδώ και 10ετίες ολόκληρες, ο υπουργός της Άμυνας είναι υποχρεωμένος να μελετήσει, πώς πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί απέναντι σε μία εξωτερική απειλή», τόνισε μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό «Ράντιο Καρακόλ» ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο κλίμα έντασης στις σχέσεις της χώρας του με το Καράκας, από τον Ιούλιο και μετά.

«Όμως, οι γείτονες είναι καταδικασμένοι να συνεννοούνται ενώ το καθήκον του υπουργού της Αμυνας είναι πάση θυσία να αποφεύγεται ένας πόλεμος εάν όμως αυτός κηρυχθεί, πρέπει να αντιμετωπίζεται και να κερδίζεται», ανέφερε στις ίδιες δηλώσεις ο αξιωματούχος.

«Στο πρώτο στάδιο είμαστε...», διευκρίνισε αμέσως, «να αποφύγουμε τον πόλεμο».

Μπογκοτά και Καράκας διέκοψαν την 28η Ιουλίου τις διπλωματικές τους σχέσεις, όταν η Μπογκοτά ανήγγειλε μία διμερή συμφωνία με την Ουάσινγκτον-τελικά υπογράφηκε την 30η Οκτωβρίου--για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Ουάσινγκτον κι η Μπογκοτά τονίζουν από την πλευρά τους ότι, μ' αυτήν τη συμφωνία «θα καταπολεμηθούν η τρομοκρατία και το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών». Το Καράκας υποπτεύεται ότι από το έδαφος της Κολομβίας θα γίνονται στρατιωτικές κινήσεις, που θα ζημιώνουν τη Βενεζουέλα.

Βάσει της συμφωνίας, επτά βάσεις στο έδαφος της Κολομβίας θα χρησιμοποιούνται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Βενεζουέλα έχει δύο χιλιάδες χιλιόμετρα κοινή μεθόριο με την Κολομβία. Μετά τον Ιούλιο, πολλαπλασιάστηκαν οι φραστικές αντεγκλήσεις και τα μεθοριακά επεισόδια ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες της Λ. Αμερικής. Το θέμα απασχολεί ήδη και το Σ. Ασφάλειας του ΟΗΕ, στο οποίο προσέφυγαν ήδη και το Καράκας κι η Μπογκοτά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr