ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Η Τεχεράνη ζητά <<εγυήσεις>>για παράδοση πυρινηκού καυσίμου


Το Ιράν θέλει "εγγυήσεις" για την παράδοση καυσίμου από τις μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφοδοσία του ερευνητικού αντιδραστήρα στην Τεχεράνη, δήλωσε ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

"Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με μια θετική προσέγγιση, αλλά το κύριο θέμα είναι οι εγγυήσεις για την έγκαιρη παράδοση του καυσίμου το οποίο χρειαζόμαστε".

"Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εμπιστοσύνης του Ιράν στη Δύση, χρειαζόμαστε εγγυήσεις".

"Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αυτές είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αλί Μπαγερί, αναπληρωτής του Σαΐντ Τζαλιλί, του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα.

"Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν βάσει μιας εποικοδομητικής προσέγγισης δέχεται θετικά τη συνέχιση των συνομιλιών" με τους Έξι, πρόσθεσε ο Μπαγερί, μέλος της ομάδας των ιρανών διαπραγματευτών, όπως μετέδωσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Isna.

Λίγο αργότερα στο Χάλιφαξ του Καναδά η Ελεν Τάουσερ, αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια, ζήτησε από το Ιράν να συνεργαστεί με τις χώρες της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά την έναρξη των ιρανικών στρατιωτικών ασκήσεων το πρωί της Κυριακής.

"Θα προτιμούσαμε το ιρανικό καθεστώς να καταλήξει στην επιλογή της συνεργασίας", είπε σε παρέμβασή της σε φόρουμ για τη διεθνή ασφάλεια που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο.

"Οι Ιρανοί ζήτησαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και το αίτημα έγινε δεκτό. Τώρα θα το υλοποιήσουν; θα δεχτούν την προσφορά μας ή θα καταφύγουν σε άλλες δικαιολογίες ελάχιστα πειστικές ώστε να αποχωρήσουν;" από τις συνομιλίες.

"Αν η άσκηση επιρροής δεν λειτουργεί, το επόμενο στάδιο είναι η άσκηση πίεσης", υπογράμμισε η αμερικανίδα αξιωματούχος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ληφθούν νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Η Τεχεράνη άρχισε χθες το πρωί στρατιωτικές ασκήσεις για να καταδείξει την ικανότητά της να προστατεύσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση αεροπορικής επίθεσης. Υψηλόβαθμος στρατιωτικός απείλησε το Ισραήλ ότι θα εξουδετερωθούν τα αεροσκάφη του, αν τυχόν επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr