ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΕΞ: «Σταθερά ανοδική η δυναμική των ελληνορωσικών σχέσεων»


Δηλώσεις εκπροσώπου ρωσικού ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα.
Την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, που ξεκινά σήμερα, θα προσδώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη της πολυμερούς ελληνορωσικής διμερούς συνεργασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις βασίζονται στην πολυετή ιστορία της διακρατικής συνεργασίας, θεμέλιο της οποίας είναι οι παραδόσεις φιλίας και ιστορικής εγγύτητας των πολιτισμών των δύο λαών, δήλωσε ο κ. Νεστερένκο, αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι σχέσεις μας «έχουν εταιρικό χαρακτήρα και σταθερά ανοδική δυναμική», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης θυμίζοντας την υπάρχουσα νομική τους βάση: την Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας και πολυμερούς συνεργασίας, τα Κοινά προγράμματα δράσης για τα έτη 2005-6 και 2007-9, καθώς και τις τακτικές πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου και τον μόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, όσο και μεταξύ των επιτελών των δύο υπουργείων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο, κατά τις διαβουλεύσεις θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στις διμερείς πολιτικές σχέσεις και σε σειρά πρακτικών τομέων οικονομικής συνεργασίας, καθώς και διεθνή προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Η σύμπτωση απόψεων Ρωσίας και Ελλάδας στις προσεγγίσεις τους για την πλειονότητα των παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων», επεσήμανε ο κ. Νεστερένκο, εκτιμώντας ότι «η ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, στην οποία θα δοθεί μεγάλη σημασία κατά τις επικείμενες συνομιλίες, θα έχει στόχο τη διεύρυνση αυτών των τομέων».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διμερή οικονομική συνεργασία, που «αναπτύσσεται ιδιαιτέρως δυναμικά», ο κ. Νεστερένκο είπε ότι «η υλοποίηση της Συμφωνίας για το ρωσικό φυσικό αέριο, που προμηθεύεται η Ελλάδα, η εργασία για την υλοποίηση του τριμερούς ρωσο-ελληνο-βουλγαρικού σχεδίου κατασκευής του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και η υλοποίηση του σχεδίου South Stream ανοίγουν ευρείες δυνατότητες για τη συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας στην υπόθεση της διασφάλισης σταθερούς προμήθειας με ενεργειακές πηγές και ενδυνάμωσης της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr