ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

«Συζητήσιμα νόμιμη» η επέμβαση στο Ιράκ τονίζει Βρετανός πρεσβευτής


Οι επισημάνσεις πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στον ΟΗΕ, για τον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ.
Η στρατιωτική επέμβαση το 2003 στο Ιράκ ήταν μεν «νόμιμη», η νομιμότητα της όμως είναι «συζητήσιμη» δεδομένου ότι αυτή η επέμβαση δεν απολάμβανε μιάς επαρκούς λαϊκής υποστήριξης, τόνισε σήμερα μιλώντας στο Λονδίνο ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ (1998-2003) κ. Τζέρεμι Γκρίνστοκ, απορρίπτοντας τη γαλλική εναντίωση στην ένοπλη επέμβαση και αποκαλώντας την «ανώφελα προκλητική».

Ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ, που κατέθεσε σήμερα στην βρετανική Επιτροπή για τον πόλεμο του 2003 στο Ιράκ, τόνισε ότι «και μία μεγάλη πλειοψηφία κρατών (της ΕΕ) δεν παρέσχε μία δημοκρατική υποστήριξη» στον πόλεμο αυτόν «όπως άλλωστε και μία πλειοψηφία στο εσωτερικό της Βρετανίας».

Ας σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2005 απαγορεύτηκε να κυκλοφορήσει στη Βρετανία ένα βιβλίο του διπλωμάτη, στο οποίο επισημαινόταν ότι ο πόλεμος αυτός «δεν είχε πολιτική νομιμοποίηση», όπως αναφέρεται σήμερα σε πολλά βρετανικά δημοσιεύματα.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι τη «νόμιμη βάση» στις εχθροπραξίες έδωσε η υπ' αριθμόν 1441 απόφαση του Σ. Ασφάλειας του ΟΗΕ, του Νοεμβρίου του 2002, καλώντας το καθεστώς Χουσέϊν να σεβαστεί τις έναντι της διεθνούς κοινότητας υποχρεώσεις του στον τομέα του αφοπλισμού, υποχρεώνοντας τη Βαγδάτη να δεχθεί στο Ιράκ επιθεωρητές του ΟΗΕ για τους εξοπλισμούς, αλλά μη εξουσιοδοτώντας ρητά τον ΟΗΕ να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ, για να γίνουν αυτές σεβαστές.

Ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ «πολέμησε» για να υιοθετηθεί η απόφαση αυτή, απειλώντας με παραίτηση στην αντίθετη περίπτωση. «Η απόφαση είχε στόχο να καταστεί πρόδηλο ότι, το Ιράκ δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του αναφορικά με τον αφοπλισμό», κατέθεσε σήμερα.

Η 2η απόφαση στον ΟΗΕ.

Το Λονδίνο θέλησε να υιοθετηθεί από το Σ. Ασφαλείας και μία δεύτερη απόφαση, με την οποία θα διατασσόταν η ένοπλη επέμβαση στο Ιράκ, δηλαδή υπερβαίνοντας και την εναντίωση δύο από τα μόνιμα μέλη του Σ. Ασφαλείας - της Ρωσίας και της Γαλλίας--αμφότερων διστακτικών να κηρύξουν πόλεμο εναντίον του Ιράκ, με το οποίο τις συνέδεαν «στενοί» δεσμοί.

«Τότε διαφάνηκε ότι στην Ουάσινγκτον αυτές τις βρετανικές προσπάθειες δεν τις στήριζαν και έμοιαζαν, μάλιστα, να προετοιμάζουν μια σύγκρουση, ό,τι κι αν αποφάσιζε να πράξει» το Λονδίνο, κατέθεσε επίσης σήμερα ο ίδιος διπλωμάτης.

Την πεποίθηση ότι η Ουάσινγκτον προετοίμαζε πόλεμο συμμερίζονταν το Παρίσι και η Μόσχα: το Παρίσι έδειξε εχθρότητα γιαυτό, αλλά η Μόσχα σταδιακά προσάρμοσε τη θέση της καθιστώντας την ηπιότερη, πρόσθεσε ο διπλωμάτης στην κατάθεσή του και αποκαλώντας τη γαλλική «ασυμβίβαστη» στάση «ανώφελα προκλητική"--αναφερόταν στο ότι ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σιράκ επέσεισε το γαλλικό «βέτο», εάν προωθείτο προς ψήφιση η δεύτερη αυτή απόφαση.

Αυτά γίνονταν στο Παρίσι όταν «ακόμα και στην Ουάσινγκτον, μερικοί φαίνονταν πρόθυμοι για συμβιβασμούς», κατηγόρησε ευθέως το Παρίσι ο διπλωμάτης Γκρίνστοκ.

Τέλος κατέθεσε ότι προτιμότερο θα ήταν οι εχθροπραξίες να άρχιζαν τον Οκτώβριο 2003, ώστε να μεσολαβήσουν οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ στο Ιράκ και να να έχει στο μεταξύ καταστεί «αδιαμφισβήτητη» η «νόμιμη βάση» του πολέμου του 2003.

«Όμως η αμερικανική ώθηση για μία 'πρόωρη' στρατιωτική κίνηση υπήρξε τόσο πολύ ισχυρή ώστε να είναι αδύνατον, για εμάς, να την εξουδετερώσουμε», κατέθεσε καταλήγοντας στην «Επιτροπή για το Ιράκ» ο βρετανός διπλωμάτης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr