ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Ενέργειας στο Ιράν


Ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις για την κοινή πυρηνική μονάδα παραγωγής ενεργείας στο Μπουσέχρ και για να επισκεφτεί τη μονάδα στο νησί στα νότια του Περσικού Κόλπου, μετέδωσε το πρακτορείο Ειδήσεων ISNA.

Ο Σμάτκο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί και τον επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας της χώρας Αλι Ακμπαρ Σαλέχι, και με τον Σαλέχι θα επιθεωρήσουν τη μονάδα στο Μπουσέχρ αύριο.

Η μονάδα στο Μπουσέχρ αναμενόταν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 αλλά ο Σμάτκο είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει και πάλι. Μεταξύ των ιρανών αξιωματούχων επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, καθώς η μονάδα των 1000 μεγαβάτ είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι έτοιμη στις αρχές του 2000, αλλά έκτοτε η ολοκλήρωση της έχει καθυστερήσει πέντε φορές.

Το Ιράν έχει ανεχτεί τις τελευταίες ρωσικές καθυστερήσεις γιατί δεν διαθέτει άλλους ουσιαστικούς συνεργάτες πλην των Ρώσων, ούτε κάποιον άλλον που να τον στηρίζει στη διαμάχη του με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Παρά τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει στη Δύση τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, το πρόγραμμα του ελαφρού ύδατος στο Μπουσέχρ έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό εξαιτίας της ανάμιξης της Ρωσίας σε αυτό, και των εγγυήσεων ότι το πυρηνικό καύσιμο που θα χρησιμοποιείται θα προέρχεται από τη Ρωσία και τα πυρηνικά απόβλητα θα επιστρέφουν στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr