ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ικανοποίηση στη Σερβία για την κατάργηση της βίζας στην Ε.Ε.


Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την κατάργηση της βίζας για τους Σέρβους πολίτες.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαιρέτισε την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Σερβίας που αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τους πολίτες της Σερβίας, διότι μετά από 20 χρόνια απομόνωσης έχουν ξανά τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τάντιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωπαίους επίτροπους Όλι Ρεν και Ζακ Μπαρό, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τάντιτς χαρακτήρισε σημαντική για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων την κατάργηση των θεωρήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Κοσόβου, για τους πολίτες του οποίου δεν ισχύει η κατάργηση της βίζας, ο κ. Τάντιτς, αφού επανέλαβε ότι η περιοχή αποτελεί σερβική επαρχία, χαρακτήρισε «τεχνικό πρόβλημα» την εξαίρεση των Κοσοβάρων από την απόφαση της ΕΕ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ξεπεραστεί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια για το αν το Βελιγράδι αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ο κ. Τάντιτς απάντησε: «Η θέση της Σερβίας είναι ξεκάθαρη, εμείς αναγνωρίζουμε τη Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα και δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση μας».

Ερώτηση για το ενδεχόμενο να λάβει σύντομα η ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων δέχτηκε ο Όλι Ρεν. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συναντήθηκαν στην Πρέσπες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες των δύο χωρών. Ειδικότερα, για την ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Ρεν ανέφερε ότι για την ώρα δεν μπορεί να αναφέρει κάποια ακριβή ημερομηνία, εκτίμησε ωστόσο ότι «τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr