ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία: «Συστημική κρίση»… εκτόξευση γαλλικών-ισπανικών spread

Το «καμπανάκι» της κρίσης χτυπάει δυνατά πλέον για μέλη του «σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα» όπως η Γαλλία και η Ισπανία, προκαλώντας πανικό στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η δυσκινησία των ευρωπαϊκών μηχανισμών ίσως να μη δώσει τελικά τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ληφθούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι τελικές αποφάσεις…
Στις 172,6 μονάδες βάσης, έφτασαν τα γαλλικά spread, ξεπερνώντας το ιστορικό ρεκόρ των 170,2 μονάδων στο οποίο είχε φθάσει την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να θεωρούνται επένδυση – «καταφύγιο» και η απόδοσή τους έπεσε στο 1,775% (από 1,781%).


Το νέο ρεκόρ σημειώθηκε ενώ συνεχίζεται η αμφισβήτηση των αγορών έναντι της ευρωζώνης, ειδικά όσον αφορά το κατά πόσον θεωρείται βιώσιμο το χρέος πολλών χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η αξιολόγηση AAA, η υψηλότερη δυνατή, που συνεχίζει να έχει η Γαλλία, τίθεται την ίδια ώρα σε αμφισβήτηση από ορισμένους παρατηρητές, ενώ ένα κέντρο μελετών ήδη δημοσιοποίησε σήμερα την εκτίμησή του, ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί συμβατή με αυτή την αξιολόγηση…
Την ίδια στιγμή, στο 6,27%, έφτασαν τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας, προσεγγίζοντας το ιστορικό ρεκόρ του 6,29% του περασμένου Ιουλίου, πλησιάζοντας και πάλι το επικίνδυνο όριο του 7%, το οποίο, υπενθυμίζουμε, έχει σπείρει τον πανικό στην περίπτωση της Ιταλίας. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας είχε ήδη χθες ξεπεράσει το 6%, εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί στις αγορές σχετικά με την οικονομική κατάσταση των χωρών της νότιας Ευρώπης. Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει σήμερα από τις αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσων 12 μηνών και 18μηνων ομολόγων.
Ο Πέτερ Μπόφιγκεν, σύμβουλος για οικονομικά θέματα της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η κατάσταση του ιταλικού δημόσιου χρέους γίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και όλα δείχνουν πως πλησιάζουμε σε μια συστημική κρίση. Τα ιταλικά spread ξανάρχισαν την ανοδική τους πορεία, ξεπερνώντας τις πεντακόσιες μονάδες και το επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε και πάλι το 7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr