ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Δύο πολεμικά πλοία πουλάει το Ισραήλ στη Κύπρο

Η αναβάθμιση της πρότασης, με την ετοιμότητα του κράτους του Ισραήλ να συνυπογράψει ως συμβαλλόμενο μέρος τη διακρατική συμφωνία, αποδεικνύει την αναγκαιότητα ουσιαστικής αποτρεπτικής Ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίσιμη περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στρατιωτική δύναμη στη θάλασσα προτείνει το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω της πρότασης για απόκτηση δύο Πολεμικών Πλοίων, Ισραηλινής κατασκευής.


Το Ισραήλ έχει αναβαθμίσει την πρόταση του, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν και εφόσον το επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, το κράτος του Ισραήλ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει ως χώρα και να υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Κύπρο για την προμήθεια των πολεμικών πλοίων.

Το θέμα έθεσε και ο Πέρες
Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας  «ΜΑΧΗ» αναφέρουν ότι την πρόταση απόκτησης των δύο Ταχέων Περιπολικών Κρούσης και την προθυμία του κράτους του Ισραήλ να αποτελέσει συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία αγοράς τους, έθεσε απευθείας στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο.


Παράλληλα, η ετοιμότητα του Ισραήλ να συνυπογράψει την συμφωνία, δόθηκε και γραπτώς με επιστολή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ προς το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως με σειρά δημοσιευμάτων είχε αποκαλύψει «Η ΜΑΧΗ», η πρόθεση του κράτους του Ισραήλ να συνυπογράψει τη διακρατική συμφωνία, αποδεικνύει όχι μόνο τη σοβαρότητα της ίδιας της πρότασης, αλλά και τη μεγάλη σημασία που το Ισραήλ προσδίδει σ’ αυτήν και στην αναγκαιότητα ουσιαστικής αποτρεπτικής Ναυτικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κρίσιμη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Η πρόθεση του Ισραήλ να εντάξει το θέμα, σε διακρατική συμφωνία, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην προμήθεια των πολεμικών πλοίων από μέρους της Δημοκρατίας και αποτελεί απόδειξη για την έμπρακτη και ισότιμη πλέον στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Μόνο με πλοία επιτηρείται η ΑΟΖ
 Στην πρόταση του το Ισραήλ επισημαίνει τη σημασία της δυνατότητας επέμβασης Κύπρου και Ισραήλ στην θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο κρατών.


Η απόκτηση Πολεμικών Πλοίων combat proven, μοντέρνας σχεδίασης και υψηλών δυνατοτήτων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιτρέψει, όπως επισημαίνουν οι Ισραηλινοί, τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων εντός της Οικονομικής Ζώνης η οποία είναι πολυσύχναστη και αδύνατο να επιτηρηθεί μέσω ραντάρ από την ξηρά.


Η πρόταση μελετάται στο Υπουργείο Άμυνας


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «ΜΑΧΗΣ», οι συναντήσεις Αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας με τον πρέσβη του Ισραήλ, εκπροσώπους της εταιρείας και αξιωματούχους του κράτους του Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και η «Αγορά του Αιώνα» για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα άπιαστο όνειρο.


Στρατιωτικοί κύκλοι που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μιλώντας στη «ΜΑΧΗ», ανέφεραν ότι η απόκτηση των δύο πολεμικών πλοίων από την Εθνική Φρουρά, πρέπει να θεωρείται ως απόλυτα αναγκαία, αφού με τα υφιστάμενα πλωτά μέσα που διαθέτει η Διοίκηση Ναυτικού, είναι εντελώς αδύνατο να ασκήσει οποιοδήποτε έλεγχο ή να επιχειρήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και να προστατέψει τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου στην περιοχή.

Παρά ταύτα, πηγές μέσα από το ΓΕΕΦ εξέφρασαν στη «ΜΑΧΗ» τον προβληματισμό και την ανησυχία τους αναφορικά με σκέψεις που γίνονται από το ΥΠΑΜ για εξασφάλιση των πεπαλαιωμένων πολεμικών σκαφών S-148 του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού  και ανέφεραν ότι η πρόταση θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει δεκτή από την πλευρά μας και να είχαν ξεκινήσει ήδη διαπραγματεύσεις και ότι η όποια καθυστέρηση ή προσπάθεια να κουτσουρευτεί η πρόταση με διάφορες δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι το ναυτικό της Κύπρου δε διαθέτει ικανό προσωπικό για να επανδρώσει και τα δύο σκάφη αλλά μόνο ένα, είναι απαράδεκτη και κοντόφθαλμη.


Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικές αυτές πηγές και το επιχείρημα της οικονομικής στενότητας του ΥΠΑΜ, αφού η πρόταση του Ισραήλ κρίνεται ως απόλυτα συμφέρουσα από οικονομικής άποψης, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τρόπο πληρωμής που τοποθετείται σε βάθος χρόνου, με ετήσιο συνολικό κόστος ελάχιστο, σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα τα οποία θα λάβει η Δημοκρατία τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο σχέσεων με το Ισραήλ, αφού θα δείξει έμπρακτα τις προθέσεις της

Η πρόταση του Ισραηλινού ΥΠΑΜ


• Τα πολεμικά πλοία που μας προτείνονται, είναι ιδίου τύπου με αυτά που διαθέτει σήμερα το Ισραήλ και αποτελούν τη δύναμη κρούσης του Ισραηλινού Ναυτικού, δύνανται να αναπτύξουν ταχύτητα πλέον των 32 Κόμβων και έχουν αυτονομία κίνησης και πλεύσης 20 ημερών σε ακτίνα 3200 μιλίων, με μέση ταχύτητα 18 κόμβων, εξασφαλίζοντας έτσι την συνεχή παρουσία και επιτήρηση της Κυπριακής ΑΟΖ 


• Φέρουν ένα πυροβόλο 23 mm και δύο Πολυβόλα 12.7 mm με υπερσύγχρονα συστήματα σταθεροποίησης και σκόπευσης και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η σχεδίασή τους προβλέπει αναμονές και πρόβλεψη (provisions) για την ταχεία και εύκολη περαιτέρω αναβάθμισή των οπλικών συστημάτων τους οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί, σύμφωνα με τα πρότυπα της Ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.

• Φέρουν πλήρη εξοπλισμό για έρευνα και διάσωση αλλά και υπερσύγχρονα ραντάρ με ηλεκτρονικούς χάρτες.

• Έχουν δυνατότητα μεταφοράς των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Αστυνομίας (τα μοναδικά στο είδος τους που έχουν πρόβλεψη να μεταφέρουν τα ΑW-139).

• Είναι απολύτως συμβατά με τα Πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού εξασφαλίζοντας έτσι την ευκολία για εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και συνεργασίας με τις Ισραηλινές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

• Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποκτήσει τα σκάφη με καταβολή ετήσιων δόσεων σε βάθος χρόνου από 12 μέχρι 17 έτη. Αυτή η πρόνοια της πρότασης θεωρείται ως ιδιαίτερα συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δίδει στην πατρίδα μας την ευκαιρία να αποκτήσει αξιόμαχο πολεμικό ναυτικό με μικρό σχετικά κόστος ανά έτος.



Τα οφέλη



• Είναι καιρός πια η Χώρα μας να ξεκινήσει να κάνει επενδύσεις ουσίας και μακράς πνοής, στην ασφάλεια και την άμυνα εξασφαλίζοντας έτσι, την ισότιμη συμμετοχή της σε στρατηγικές συμμαχίες ουσίας, αποσπώντας έτσι το μέγιστο των ωφελημάτων που προκύπτουν από αυτές. 


• Η προμήθεια των συγκεκριμένων Πλοίων και έτσι, η εξασφάλιση της ασφάλειας και του ελέγχου στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που συμπίπτει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου υπό τις απειλές της Τουρκίας, αφενός μεν θα εγγυηθεί την Ισραηλίτικη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας, αφετέρου θα εξασφαλίσει το ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον που είναι απαραίτητο ειδικά όταν αυτό σχετίζεται με την προσέλκυση επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ.

• Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο από την ισχυρή Ναυτική παρουσία της Κύπρου σε ολόκληρο τον θαλάσσιο χώρο ευθύνης της, όσο και από την δυνατότητα συμμετοχής της Χώρας μας με αξιώσεις σε διεθνείς ειρηνευτικές κ.α. αποστολές. Εξασφαλίζεται επιπλέον και η συμμόρφωσή μας (που στην παρούσα φάση αδυνατούμε) με πλήθος δεσμεύσεων που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει όπως είναι η οριοθέτηση του Κυπριακού FIR, η έρευνα και διάσωση, ο έλεγχος λαθρομετανάστευσης (η σημερινή αδυναμία μας στοιχίζει πλέον των 50 εκ. Ευρώ ετησίως), ο έλεγχος της θαλάσσιας ρύπανσης, η προστασία της αλιείας κλπ.


• Τα δε καθαρά επιχειρησιακά οφέλη που προκύπτουν για το ΓΕΕΦ και την Διοίκηση Ναυτικού, ταυτόχρονα με την επαύξηση του ηθικού και του φρονήματος των στελεχών της Ε.Φ., είναι ανεκτίμητα, αφού πραγματικά πρόκειται για μία κατακόρυφη επαύξηση των δυνατοτήτων του ΓΕΕΦ και της Δ.Ν σε όλους του τομείς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr