ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ομπάμα προς Κίνα: “Επιδείξτε μεγαλύτερη υπευθυνότητα!”

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες Κυριακή την Κίνα να αναγνωρίσει ότι είναι πλέον μια μεγάλη οικονομία και να αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ως προς το νόμισμά της.
Η Κίνα χρειάζεται «να αντιληφθεί ότι ο ρόλος της σήμερα είναι διαφορετικός απ΄ό,τι μπορεί να ήταν πριν από 20 ή 30 χρόνια όταν, δεν πείραζε ιδιαίτερα αν παραβίαζε κάποιους κανόνες, (γιατί) δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη λήξη της συνόδου του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

«Τώρα έχουν μεγαλώσει. Θα πρέπει να αρχίσουν να βοηθούν στη διαχείριση αυτής της διαδικασίας κατά τρόπο υπεύθυνο». Οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά την «ειρηνική άνοδο» της Κίνας , αλλά πολύ συχνά το Πεκίνο κατηγορείται ότι «εκμεταλλεύεται το σύστημα» προς όφελός του, είπε ο ίδιος.
«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε σταθερά να λειτουργεί η Κίνα με τους ίδιους κανόνες με όλους τους άλλους», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο είχαν συνομιλίες στη διάρκεια του φόρουμ το Σαββατοκύριακο. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν συχνά αντιδικίες σε εμπορικά θέματα και πρόσφατα η αμερικανική Γερουσία ψήφισε νομοθεσία με την οποία υποκινεί το Πεκίνο να επιτρέψει τη γρηγορότερη ανατίμηση του νομίσματός του, του γιουάν.

Όπως είπε ο Ομπάμα, έχει επανειλημμένως δηλώσει στον Χου και σε άλλους Κινέζους ηγέτες ότι οι αμερικανικές εταιρίες δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr