ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αμερικανικό καταδρομικό περιπολεί στο "χρυσό" οικόπεδο 12!

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε ...χαθεί στην εσωστρέφεια των προβλημάτων και στην αναζήτηση πρωθυπουργού και κυβέρνησης,στην περιοχή μας όμως οι εξελίξεις τρέχουν κι εμείς προφανώς δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε.

Το καταδρομικό USS Ramage του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού περιπολεί στα κυπριακά “οικόπεδα” και ειδικά στο οικόπεδο 12 που από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι είναι …”Ελ Ντοράντο”!


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ , το αμερικανικό καταδρομικό, απέπλευσε χθες και έκανε πολύωρη περιπολία. Έπλευσε στο οικόπεδο 12, όπου συνεχίζεται η ερευνητική γεώτρηση από την εταιρεία Noble Energy, καθώς και από το οικόπεδο 8, στο οποίο εκτιμάται ότι υπάρχουν μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου από ότι στο οικόπεδο 12!
Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε, ότι στόχος των ενεργειών των αμερικανικών σκαφών στην περιοχή είναι η προστασία των συμφερόντων της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy. Χθες το σκάφος USSRamage πέρασε και από την περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο το Ισραήλ.
Η γεώτρηση της Noble Energy βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο, με το γεωτρύπανο της πλατφόρμας Όμηρος να πλησιάζει τις 3.500 μέτρα κάτω από το βυθό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος “από χθες και για το επόμενο δεκαήμερο, οι ρυθμοί της γεώτρησης θα πέσουν σημαντικά, αφού πλέον όλα διεξάγονται με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της εγγύτητας με το κοίτασμα. Το γεωτρύπανο προχωρεί περίπου 50 μέτρα την ημέρα”. 



Στόχος,σύμφωνα με το ρεπορτάζ είναι να ολοκληρωθεί η γεώτρηση με είσοδο μήκους όχι μεγαλύτερου των δύο μέτρων εντός του κοιτάσματος, και να γίνει η σωλήνωση και το τσιμέντωμα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η ακαθάριστη αξία ενός κοιτάσματος της τάξης αυτής, περιλαμβανομένων φόρων, μεταφοράς, επεξεργασίας και εξαγωγής, ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια. Δεδομένου ότι το 20% του κοιτάσματος με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, για την Κύπρο τα έσοδα ανέρχονται σε 80 δισ. δολάρια.

Αν αυτό χρησιμοποιείτο μόνο για τις ανάγκες της Κύπρου, με βάση τα στοιχεία του «Φ», θα επαρκούσε για τις μελλοντικές ανάγκες για 180 χρόνια. 

Τα πρώτα 25 χρόνια, με βάση το συμβόλαιο, η Noble θα εισπράττει σχεδόν τα μισά, ενώ τα υπόλοιπα χρόνια τα έσοδα θα είναι καθαρά για τη Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο κοίτασμα -όπως και το Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλέχουν διαπιστωθεί ακόμα τρία κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου σε μεγαλύτερα βάθη.

Ωστόσο, η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.

Ωστόσο, αν δεν εξασφαλιστεί με συνεννοήσεις μέσω Κύπρου και Ισραήλ σε υψηλό επίπεδο, μια περίοδος ακόμα 15 ημερών - πέραν της 18ης Νοεμβρίου- για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετρήσεων, δεν θα υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα, αφού στην πλατφόρμα μέχρι τότε, προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τη γεώτρηση και την ασφάλισή της με είσοδο στο κοίτασμα, αλλά δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις δοκιμές και να ξεκινήσουν δοκιμαστική καύση.

Οι πιέσεις από το Ισραήλ -που βασίζονται στα συμβόλαια- είναι εξαιρετικά έντονες, αφού θέλουν να εξασφαλίσουν το συντομότερο αέριο από το Ταμάρ για την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. 

Η απουσία άμεσων και «άνετων» επαφών με την κυβέρνηση, μετά την αποκοπή της ομάδας Κασίνη, έχει φέρει σε δύσκολη θέση την αμερικανική εταιρεία, ως προς τη συνεννόηση με την κυβέρνηση της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr