ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Image Εκσυγχρονισμός ΑΗ-64Α Αpache, τέλος! - Στη "μαύρη" για ανταλλακτικά!

Στο ΓΕΣ από χθες μπορούν να υπερηφανεύονται ότι κέρδισαν δωρεάν για τέσσερις μήνες την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64DΗΑ Apache, αφού το αίτημά του Β' υπαρχηγού αντιστράτηγου Λυμπέρη έγινε δεκτό από την Boeing, αλλά τα καλά νέα έκρυβαν και ένα πολύ αρνητικό:
Η υπόθεση εκσυγχρονισμού των 19 ΑΗ-64Α στο επίπεδο Block II, θεωρείται οριστικά χαμένη από ελληνικής πλευράς, καθώς παρήλθαν όλες οι χρονικές προθεσμίες που έδινε και η κατασκευάστρια εταιρεία και το αμερικανικό δημόσιο και τα ελικόπτερα μένουν χωρίς υπσοτήριξη αφού πλέον είναι παντελώς ασύμφορος ο εκσυγχρονισμός τους (πρέπει να υπάρξει επέκταση της γραμμής εκσυγχρονισμού που σημαίνει +40% στο κόστος ανά μονάδα).
Tα ελικόπτερα παύουν να υποστηρίζονται από ανταλλακτικά από τις ΗΠΑ και τώρα η λύση είναι μόνο η αναζήτηση ανταλλακτικών στην ελεύθερη αγορά (όπως στα ... UH-1H!) και ο κανιβαλισμός τους που έχει ξεκινήσει ήδη για κάποια υποσυστήματα!
Κάποιες σκέψεις για ... ισραηλινή λύση, δηλαδή υποστήριξη από το Ισραήλ του νυν επιπέδου των Apache προσρούουν στο ότι το Ισραήλ ακολουθεί εντελώς δικές του διαδικασίες και πιστοποιήσης που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και τουλάχιστον υπερβολικό να δεσμευθεί ως προς την υποστήριξή τους ο κύριος κορμός των επιθετικών ελικοπτέρων από το Ισραήλ.
Δυστυχώς η υπόθεση των 19 επιθετικών ελικοπτέρων, έπεσε στα γρανάζια επιχειρηματικού ανταγωνισμού ο οποίος μπλόκαρε τον εκσυγχρονισμό με βασικό εργαλείο κήσνορα της ... διαφάνειας και δήθεν "υπερασπιστή του δημόσιου συμφέροντος", με αποτέλεσμα την απαξίωση του όπλου που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας.
Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις προς δύο Αμερικανούς πρεσβευτές (Σπέκχαρντ και Σμιθ) από τον Ε.Βενιζέλο ότιτο πρόγραμμα ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ θα προχωρούσε, εν τούτοις λόγω αντίδρασης παραιτηθέντος στελέχους του υπουργείου, που αντιμαχόταν τον Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, το πρόγραμμα δεν προχώρησε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr