ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ορκίστηκε για «νίκη ή θάνατο» ο Καντάφι

 Ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι σε μήνυμα του προς το λαό της χώρας χαρακτήρισε «κίνηση τακτικής» την αποχώρησή του από το αρχηγείο του. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Μεταβατικού Συμβουλίου, Α. Τζαλίλ, τόνισε ότι «σε οκτώ μήνες θα γίνουν εκλογές, ενώ θα δικαστεί και ο Καντάφι».

Νίκη ή θάνατο ορκίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι στον πόλεμο του κατά του ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στο λαό της Λιβύης, μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, τονίζοντας πως η αποχώρηση του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη, ήταν «κίνηση τακτικής», που αποφάσισε μετά από την ισοπέδωση της πρωτεύουσας που προκάλεσαν οι 64 νατοϊκές αεροπορικές επιδρομές.



Η δήλωση του συνταγματάρχη μεταδόθηκε από το κανάλι Αλ-Ορούμπα σε συνεργασία με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ράι, αποδεικνύοντας την ανένδοτη στάση του απέναντι στις παραινέσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά και του λιβυκού λαού, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
«Όλοι οι Λίβυοι πρέπει να είναι παρόντες στην Τρίπολη, νέοι άντρες, μέλη των φυλών και γυναίκες πρέπει να ερευνήσουν την Τρίπολη για να εντοπίσουν τους προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Καντάφι και συμπλήρωσε πως «γύρισε διακριτικά την πόλη, χωρίς να τον αντιληφθούν και δεν αισθάνθηκε πως η πόλη διατρέχει κίνδυνο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστός, φυσικά, στο πνεύμα του Μουαμάρ Καντάφι, ορκίστηκε με τη σειρά του, να μετατρέψει τη Λιβύη σε ηφαίστειο γεμάτο λάβα, και δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να αντισταθεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια στις επιθέσεις που δέχεται.
Τζαλίλ: «Εκλογές σε οκτώ μήνες και δίκη Καντάφι»
Ο Μουάμαρ Καντάφι και οι οπαδοί του έχουν χάσει τον έλεγχο του 95% του εδάφους της Λιβύης και το καθεστώς του έχει φθάσει στο τέλος του, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
«Το καθεστώς του Καντάφι είναι κατά 95% τελειωμένο, το 95% της Λιβύης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων», δήλωσε στο δορυφορικό κανάλι ο συνταγματάρχης Αμπντάλα Αμπού Άφρα, εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιτροπής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων.
«Αυτός που κυβερνά τη Λιβύη είναι αυτός που ελέγχει το Μπαμπ αλ Αζιζίγια (το στρατιωτικό συγκρότημα της Τρίπολης), αυτή είναι η πραγματικότητα. Για εμάς, ο Καντάφι έχει τελειώσει», τόνισε.
Επίσης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου -κύριου πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων της Λιβύης-, Άμπντελ Τζαλίλ, διαβεβαιώνει ότι η χώρα του πρόκειται να σεβασθεί όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να τηρήσει στο ακέραιο όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η κύρια πρόθεση των μελών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου είναι να μπορέσουν να δικαστούν ο Καντάφι και η συμμορία του εδώ στην Λιβύη, με μια σωστή δίκη. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους εντοπίσουμε ζωντανούς και να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από εκείνη με την οποία ο Συνταγματάρχης αντιμετώπιζε τους εχθρούς του», δηλώνει ο Τζαλίλ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, «η νέα Λιβύη θα πρέπει να είναι μια χώρα διαφορετική από εκείνη του παρελθόντος, να βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, με τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».
Ο Τζαλίλ διαβεβαιώνει επίσης τον απεσταλμένο της Λα Ρεπούμπλικα ότι σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, διότι ο στόχος είναι η έγκριση ενός δίκαιου συντάγματος και η σύσταση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.
Τέλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι δηλώνει ότι «το 80% της Τρίπολης είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. Παραμένουν, όμως, κάποιοι θύλακες αντίστασης μέσα στην πρωτεύουσα και μεγάλος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Σύρτης, ιστορικό προπύργιο του Μουάμαρ Καντάφι».
Ελεύθεροι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Rixos
Όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο Rixos στην Τρίπολη μετά από τέσσερις ημέρες που εμποδίζονταν να φύγουν από ένοπλους πιστούς στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν ανταποκριτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκονταν σε αυτό.
Οι δημοσιογράφοι είπαν πως αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου πήγε στο ξενοδοχείο και διαπραγματεύθηκε τη φυγή τους από το ξενοδοχείο, παρέχοντας επίσης μεταφορικά μέσα.
Αμνηστία σε όποιο μέλος του Καντάφι, σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι προσφέρει αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι σκοτώσει ή συλλάβει τον συνταγματάρχη.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, δήλωσε επίσης ότι ένας επιχειρηματίας της Βεγγάζης, τον οποίο δεν κατονόμασε, προσέφερε αμοιβή δύο εκατομμυρίων δηναρίων Λιβύης (1.300.000 δολάρια) για τη σύλληψη του Καντάφι.
«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι οποιοσδήποτε από τον στενό του κύκλο σκοτώσει ή συλλάβει τον Καντάφι, η κοινωνία θα του χορηγήσει αμνηστία ή χάρη για οποιοδήποτε έγκλημα έχει διαπράξει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι δεν θα τελειώσει αν δεν συλληφθεί ζωντανός ή νεκρός», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά του μας κάνει να φοβόμαστε μια καταστροφή», χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.
Είπε επίσης ότι οι πιστοί σε αυτόν στρατιώτες συνεχίζουν τα πυρά στο συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζίγια στην Τρίπολη, απ' όπου ο Μουάμαρ Καντάφι διοικούσε τη Λιβύη και το οποίο έπεσε την Τρίτη στα χέρια των ανταρτών.
«Οι νομιμόφρονες θα συνεχίζουν τα πυρά για όσο ο Καντάφι δεν έχει συλληφθεί», δήλωσε ο Άμπντελ Τζαλίλ.
Διευκρίνισε ότι το ξενοδοχείο Rixos, στο οποίο διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στην Τρίπολη, εξακολουθεί να είναι στα χέρια των Κανταφικών.
Σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη
Σε εξέλιξη βρίσκονται μάχες σε μια περιοχή λίγο νότια της Τρίπολης όπου «ενδέχεται» να κρύβεται ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε αξιωματούχος των εξεγερμένων. Οι εξεγερμένοι πιστεύουν ότι ο συνταγματάρχης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή σε κάποιο από τα προάστιά της και κρύβεται, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο μεταξύ σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Rixos στην πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως μετέδωσαν ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τρίπολη.
Δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν περιοχές στο κέντρο της Τρίπολης, περιλαμβανομένου του κτιριακού συγκροτήματος που αποτελούσε αρχηγείο του καθεστώτος και καταλήφθηκε χθες, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς ανέφερε ότι ακούγονται πυρά όπλων μικρών διαμετρημάτων αλλά και αντιαεροπορικά πυροβόλα, που χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές για να πλήττονται στόχοι στο έδαφος. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι χρησιμοποιούνταν επίσης εκτοξευτές οπλοβομβίδων, όλμοι και άλλα βαρέα όπλα.
Μια ομάδα περίπου τριάντα ξένων δημοσιογράφων παραμένει στο ξενοδοχείο, καθώς εμποδίζεται να βγει από αυτό από ενόπλους πιστούς στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην πλειοψηφία τους στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, περίπου 1 χλμ. από το αρχηγείο του Καντάφι.
Οι περισσότεροι από τους ενόπλους που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι έχουν πάντως εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι μετά την πτώση του αρχηγείου του συνταγματάρχη, του κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια.
Πολλές συνοικίες της Τρίπολης είναι εγκαταλειμμένες διότι σε αυτές έχουν ακροβολιστεί «δεκάδες» ελεύθεροι σκοπευτές, σύμφωνα με εξεγερμένους.
Κατεστράφη η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης, που χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική, λεηλάτησαν άγνωστοι τις μέρες αυτές. Την είδηση μετέφερε στον Μητροπολίτη Τριπόλεως, κ. Θεοφύλακτο, ο οποίος βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Δημήτρης Αναστασίου.
«Πονάει η καρδιά μου για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μία όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για το λαό της, που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του», δηλώνει ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, που εγκαταστάθηκε στη Λιβύη το 1991. «Με στενοχώρησαν ιδιαίτερα τα όσα μου μετέφερε ο κ. Αναστασίου. Όπως μου είπε, δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Έκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου μας, που είχα φέρει από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα, θυμιατά, ένα από τα οποία μας είχε χαρίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της κοινότητας και του ζήτησαν χρήματα, για να μας τα επιστρέψουν. Έχει καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, ποιος θα ασχοληθεί μαζί μας», διερωτήθηκε.
Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης κρίθηκε αναγκαίο να έρθει στην Ελλάδα, ανυπομονεί να γυρίσει πίσω στο ποίμνιό του.
«Η κατάσταση στη Λιβύη εξακολουθεί να είναι έκρυθμη και ουδείς γνωρίζει πως θα τελειώσουν όλα. Το τι έφταιξε άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουν. Πάντως, όταν ομαλοποιηθούν τα πράγματα θα είμαι ο πρώτος που θα επιστρέψει, με την ελπίδα να δούμε καλύτερες ημέρες».
Επίθεση στην κατοικία του πρεσβευτή της Νότιας Κορέας
Η κατοικία του πρεσβευτή της Νότιας Κορέας στη Λιβύη υπέστη επίθεση και ληστεύτηκε από ένοπλη συμμορία αργά χθες, Τρίτης, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Τα περισσότερα στελέχη του προσωπικού της πρεσβείας έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα και μόλις δύο ή τρεις εργαζόμενοι, που σύμφωνα με το Yonhap είναι Λίβυοι, βρίσκονταν στο κτίριο, στην Τρίπολη, όταν περίπου 30 άνθρωποι εισέβαλαν.
Σύμφωνα με το Yonhap, το οποίο επικαλέστηκε μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε, ουδείς τραυματίστηκε αν και το προσωπικό απειλήθηκε από τους ενόπλους. Εκλάπησαν τηλεοράσεις, άλλα ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα κ.ά.
ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. δολαρίων στην Τρίπολη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διανείμει στην Τρίπολη και σε άλλες παράκτιες πόλεις που ελέγχουν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αρχικά έμφαση θα δοθεί να παραδοθούν στα νοσοκομεία εφόδια, αφού αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες «ενός πιθανώς μεγάλου αριθμού τραυματιών πολέμου και τις άμεσες κατεπείγουσες ανάγκες του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοινωθέν της.
«Μια ακόμα προτεραιότητα θα είναι η προστασία, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην αποναρκοθέτηση και την αναγνώριση των περιοχών υψηλού κινδύνου, προκειμένου να είναι ασφαλής η επιστροφή των αμάχων», πρόσθεσε.
Την Δευτέρα, ο συντονιστής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Τρίπολη είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στην πόλη «πολύ ανησυχητική» καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει εγκαταλείψει τα νοσοκομεία και τα εφόδια είναι «ελάχιστα».
Χθες η Υπάτη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάθριν Άστον είχε δηλώσει πως δεν αναμένει η Λιβύη, μια «πλούσια χώρα», όπως είπε, να χρειαστεί μεγάλα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το τέλος του πολέμου.
Σχέδιο για αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό
Η Γαλλία και εταίροι της στα Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζουν ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η αποδέσμευση πόρων της Λιβύης στο εξωτερικό που είχαν «παγώσει» βάσει των κυρώσεων που αποφασίστηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών.
«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πρέπει να μπορέσει να λάβει τους οικονομικούς πόρους που είχαν δεσμευθεί βάσει των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εργαζόμαστε τώρα για το σκοπό αυτό στη Νέα Υόρκη, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κε ντ' Ορσέ Μπερνάρ Βαλερό.
Γαλλική διπλωματική πηγή είπε παράλληλα ότι το σχέδιο απόφασης βρίσκεται ακόμα στο προκαταρκτικό στάδιο και θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες μετά από διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, στην Τουρκία και στον ΟΗΕ. «Είναι δύσκολο να είμαστε ακριβείς όσον αφορά τις λεπτομέρειες της απόφασης», σύμφωνα με την πηγή αυτή, που εξήγησε ότι βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα των κυρώσεων και της αποδέσμευσης πόρων αλλά και του χρονοδιαγράμματος για την διαδικασία, που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές συμμετέχει και η Βρετανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, στο Λονδίνο. «Συμμετέχουμε στο διπλωματικό σχέδιο, στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση των πόρων», επισήμανε ο Χέιγκ.
«Οι πόροι αυτοί, που έχουν δεσμευθεί εδώ και πέντε μήνες ανήκουν στο λιβυκό λαό», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε πει στα μέσα Μαρτίου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους 12 δισεκατομμυρίων λιρών (13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε χθες να υιοθετηθεί το ταχύτερο μια απόφαση από τον ΟΗΕ η οποία θα προβλέπει την αποδέσμευση των λιβυκών πόρων που έχουν «παγώσει».
Για επικίνδυνα υλικά στη χώρα κάνει λόγο ο Χάινονεν
Σε ένα κέντρο έρευνας κοντά στην Τρίπολη είναι αποθηκευμένο ουράνιο και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστεί μια πυρηνική «βρώμικη βόμβα» και οι εξεγερμένοι στη Λιβύη θα χρειαστεί να τα καταστήσουν ασφαλή, δήλωσε σήμερα πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ.
Όταν προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Δύση, ο Μουαμάρ Καντάφι είχε συμφωνήσει το 2003 να σταματήσει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα -απόφαση που συνέβαλε στο να επιστρέψει η Τρίπολη στην διεθνή κοινότητα ομαλότερα και να τερματιστούν δεκαετίες απομόνωσης.
Ο Όλι Χάινονεν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής της υπηρεσίας επιθεωρήσεων της IAEA ως τα μέσα του 2010, που σήμερα εργάζεται στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λέει ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Λιβύης σταμάτησε έκτοτε.
Ευαίσθητα υλικά και έγγραφα που περιείχαν πληροφορίες για το σχεδιασμό πυρηνικών όπλων και για τα υλικά για την παραγωγή συσκευών φυγοκέντρησης κατασχέθηκαν, ανέφερε ο Χάινονεν σε σχόλιό του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο.
Το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, το οποίο χρησιμοποιείτο ως καύσιμο για τον αντιδραστήρα ο οποίος λειτουργούσε για ερευνητικούς σκοπούς στην Τατζούρα, στα προάστια της Τρίπολης, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να απομακρυνθεί, αλλά η τελευταία ποσότητα αναλωθέντος καυσίμου μεταφέρθηκε αεροπορικώς από τη Λιβύη στο εξωτερικό στα τέλη του 2009.
Όμως «ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια παραμένουν ακόμα», σημείωσε ο Χάινονεν.
Στην Τατζούρα συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες ραδιοϊσοτόπων, ραδιενεργών αποβλήτων και ουρανίου χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού μετά από τρεις δεκαετίες πυρηνικής έρευνας και παραγωγής ραδιοϊσοτόπων, εξήγησε.
«Αν και μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες διότι τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού δεν βρίσκονται πλέον στη Λιβύη, το υλικό που εναπομένει στην Τατζούρα θα μπορούσε, εάν καταλήξει σε λάθος χέρια, να χρησιμοποιηθεί ως βάση για (να κατασκευαστούν) βρώμικες βόμβες. Η κατάσταση στην Τατζούρα σήμερα είναι ασαφής».
Μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, είχαν σημειωθεί λεηλασίες σε χώρους αποθήκευσης πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών σε ένα κέντρο έρευνας κοντά στη Βαγδάτη, σημείωσε ο Χάινονεν. «Πιθανότατα από καθαρή τύχη, η υπόθεση αυτή δεν είχε καταλήξει σε μια ραδιολογική καταστροφή»,
Μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας, κατέληξε, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων «πρέπει να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι αποδέχεται τις ευθύνες του και ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να καταστήσει ασφαλή αυτές τις δυνητικά επικίνδυνες πηγές ραδιενέργειας».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr