ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Δραπέτευσε ο Μοχάμεντ Καντάφι, που είναι οι υπόλοιποι;

Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την τύχη των υιών του Μοαμάρ Καντάφι, αφού παρά τη σύλληψή τους δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση από την πλευρά των ανταρτών με σκοπό να επιβεβαιώσουν τη σύλληψη παρουσιάζοντας κάποιο βίντεο με τους γιους του δικτάτορα δεσμώτες.
Και θα είχαν κάθε λόγο να το πράξουν, αφού ένα τέτοιο βίντεο θα αποτελούσε συντριπτικό επικοινωνιακό πλήγμα για τον Καντάφι, τέτοιο που θα είχε καταλυτικές επιδράσεις στο ηθικό των δυνάμεων που εξακολουθούν να μάχονται στο πλευρό του. Πλέον και οι χώρες τις Δύσης οι οποίες προανήγγειλαν την κατάρρευση του καθεστώτος τη χθεσινή νύχτα, αναφέρουν πλέον ότι θα ακολουθήσουν μερικές μέρες αβεβαιότητας.
Για να αναφέρεται αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η Δύση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είναι αμελητέα ποσότητα χωρίς την από αέρος υποστήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό εξακολουθούμε να τηρούμε στάση αναμονής και να μη θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μοχάμεντ Καντάφι κατόρθωσε να διαφύγει και η τύχη του αγνοείται. Εάν η πληροφορία αληθεύει τότε προφανώς έχει επιστρέψει κοντά στον πατέρα του, εκτός κι αν η δραπέτευση του ήταν… προγραμματισμένη με σκοπό να του μεταφέρει κάποιο μήνυμα. Ο ίδιος υποστήριξε στην περίφημη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα την ώρα που οι επαναστάτες εισέβαλαν στο σπίτι του, ότι ουδέποτε είχε κάποιο δημόσιο αξίωμα ούτε προκάλεσε τον οποιονδήποτε. Είναι η πρώτη περίπτωση που απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία, πληροφορίες και εξηγήσεις.
Επιπρόσθετα, μπορεί τη σύλληψη του Σάιφ Αλ Ισλάμ να επιβεβαίωσε ακόμη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι του βρίσκονται σε συνεννοήσεις με τους αντάρτες για να οργανώσουν τα της μεταφοράς του στη Χάγη, ωστόσο, όσο δεν εμφανίζεται συμβαίνουν δύο τινά: Είτε για μια ακόμη φορά σε μια στρατιωτική σύγκρουση το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια, είτε οι αντάρτες αξιοποιούν την ευκαιρία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Σάιφ Αλ Ισλάμ.
Όσο φανατισμός και να επικρατεί στα δυο στρατόπεδα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ούτε ένας που να αναγνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος γιος του Καντάφι ήταν αυτός που προωθούσε και χρηματοδοτούσε κοινωνικά προγράμματα με στόχο την ενίσχυση της «κοινωνίας των πολιτών» στη Λιβύη, με έμφαση την περιοχή της Βεγγάζης, προπύργιο σήμερα των ανταρτών. Κατά συνέπεια, η παράδοση του Σάιφ Αλ Ισλάμ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα αποτελούσε πράξη ατιμίας και απλή εκδίκηση, εκτός και αν έχουν κάτι συγκεκριμένο να του προσάψουν πέραν του ότι είναι γιος του μισητού τους αντιπάλου.
Οι εξελίξεις στις μάχες
Και ενώ οι μάχες στην Λιβύη λαμβάνουν την θετική για τη διεθνή κοινότητα τροπή, δηλαδή την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, το παιχνίδι λαμβάνει σιγά-σιγά τέλος σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, αφού οι συγκρούσεις πλέον έχουν φτάσει στα σύνορα με την Τυνησία, στα δυτικά της χώρας, στα δυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη.
Είναι σαφές πως μέρος της πρωτεύουσας αλλά πλέον και ολόκληρη η περιοχή δυτικά αυτής έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών οι οποίοι και απαγκιστρώνουν από κάθε θέση την οποία κατείχαν τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Η λογική υπαγορεύει ότι όσο γενναίοι και να αποδειχθούν οι υποστηρικτές του Καντάφι, είναι απλώς θέμα χρόνου να υποχωρήσουν και να εξαντληθούν, οπότε το καθεστώς θα έχει οριστικά… παραδώσει το πνεύμα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι εάν ο Καντάφι θα επιλέξει κάποιον προορισμό αυτοεξορίας (Αγκόλα, Ζιμπάμπουε που προτείνει η Αφρικανική Ένωση), ή κάποια πιο ηρωική έξοδο από τον… μάταιο τούτο κόσμο βάζοντας τέλος στη ζωή του.

Όλα δείχνουν πάντως πως η ιστορία του καθεστώτος Καντάφι, του «αδερφού» Καντάφι κατά κάποιους στην χώρα μας, πρόκειται να κλείσει μάλλον σύντομα και κατά πάσα πιθανότητα δραματικά για τον ίδιο και την οικογένειά του. Ασφαλώς πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση όπου επιβεβαιώνεται η υποκρισία της Δύσης και των συμμάχων της σε αυτή την περίπτωση, αφού τον Καντάφι πολεμούν ηγέτες οι οποίοι τον εναγκαλίζονταν πριν από λίγα μόλις χρόνια, αποκαλώντας τον παράδειγμα για κάποιες χώρες-παρίες της διεθνούς κοινότητας όπως η Βόρεια Κορέα. Το θέμα είναι πώς να πειστεί τώρα ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στη Βόρεια Κορέα ότι το μέλλον του δεν θα ακολουθήσει αυτό του Καντάφι σε περίπτωση που επιχειρήσει άνοιγμα προς τη Δύση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr