ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

«Διαγωγή κακίστη» της Άγκυρας στο Αιγαίο


Στις 14 Αυγούστου η εφημερίδα Το Βήμαδημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Διαγωγή κοσμιοτάτη της Άγκυρας στο Αιγαίο” στο οποίο επιχειρείται να καταγραφεί ο (υποτιθέμενος) θετικός αντίκτυπος στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων βάσει διαφόρων πληροφοριών που θέλουν το Τούρκο πρωθυπουργό να προωθεί τη κατάργηση της 4ης Στρατιάς. Γράφει συγκεκριμένα: “Η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει πέραν των απλών αλλαγών προσώπων στο στράτευμα.
Πληροφορίες από την Αγκυρα αλλά και δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι ο Ερντογάν βλέπει με πολύ θετικό μάτι τις μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ήδη από το 2005 ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ. Η έκθεση Οζκιόκ, με τίτλο «Το όραμα για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις του 2010», αποτελεί αντικείμενο μελέτης στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μία από τις βασικές αλλαγές που είχε προτείνει τότε ο Οζκιόκ ήταν η συγχώνευση των σημερινών τεσσάρων σωμάτων στρατού. Συγκεκριμένα, ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας πρότεινε τη δημιουργία μιας Δυτικής Στρατιάς, στην οποία θα εντάσσονταν το Α΄ Σώμα Στρατού με έδρα την Κωνσταντινούπολη και το Δ΄ Σώμα Στρατού (η γνωστή «Στρατιά του Αιγαίου») με έδρα τη Σμύρνη. Εδρα του νέου σώματος θα ήταν η Κωνσταντινούπολη. Τα υπόλοιπα δύο σώματα στρατού, το Β΄ με έδρα τη Μαλάτια και το Γ΄ με έδρα το Ερτζινκάν, θα αποτελούσαν την Ανατολική Στρατιά που θα είχε έδρα τη Μαλάτια.
Όπως έχει αναλυθεί στο παρελθόν, η κατ΄όνομα μόνο κατάργηση της Στρατιάς Αιγαίου ή η πιθανή μετακίνησή της στα ενδότερα της Ανατολίας φυσικά και δε συντελεί στη μείωση της τουρκικής απειλής για τις ελληνικές νήσους, όταν το σύνολο των αποβατικών μέσων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στα μικρασιατικά παράλια ενώ αναβαθμίζονται παράλληλα οι αεραποβατικές ικανότητες του Τουρκικού Στρατού (βλ. Η μεταστάθμευση της Σχολής Αεροπορίας Στρατού αναβαθμίζει την τουρκική απειλή στο Αιγαίο και την Κύπρο). Οι εισηγήσεις του απόστρατου πλέον Στρατηγού Hilmi Özkök είναι εκείνες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανατροπή της ναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο αφού ο Τούρκος πρώην Αρχηγός θεωρείται ο εμπνευστής του νέου ναυτικού δόγματος της Άγκυρας. Όπως είχε σημειώσει στη σχετική παρουσίαση τον Ιούλιο του 2005 “οι πολιτικοστρατιωτικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε και το γεωγραφικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας υπαγορεύουν την επίδειξη της ταυτόχρονης παρουσίας των ναυτικών δυνάμεών μας και στις τρεις θάλασσες που περιβάλλουν τη χερσόνησο της Aνατολίας: Aιγαίο, Eύξεινος Πόντος, Mεσόγειος. Eιδικά όταν μελετάμε την ιστορία μας βλέπουμε ότι από το έτος 1071, όπου κάναμε πατρίδα μας την Aνατολία, μέχρι τις μέρες μας, στις περιόδους που στρεφόμαστε στη θάλασσα ενδυναμώνουμε την ασφάλεια και την ευημερία μας, ενώ στις περιόδους που απομακρυνόμαστε από αυτή, αντιμετωπίζουμε απειλές και εισβολές”. “Oι θάλασσες στη ροή της Ιστορίας έπαιξαν άκρως σημαντικό ρόλο για την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών. Tα κράτη που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν τις θάλασσες κατά βάσιν για την άμυνα, το εμπόριο και τα εθνικά τους συμφέροντα πέτυχαν να παραμείνουν όρθια, προασπίζοντας τις δυνάμεις τους σε κάθε περίοδο της ιστορίας. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε να γίνουμε μια τοπική ή ευρεία δύναμη μεταξύ των εθνών χωρίς να έχουμε ένα ισχυρό όραμα, που να αφορά τη ναυτική κυριαρχία“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr