ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το Ιράν μήνυσε τη Ρωσία για τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300!


Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη εξέλιξη σημειώθηκε τις τελευταίες ώρες, καθώς το κράτος του Ιράν προχώρησε στην κατάθεση μήνυσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διεθνή Δικαιοσύνη!
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού πρεσβευτή στη Ρωσική Ομοσπονδία, Μαχμούντ Ρεζά Σαγιάντι, στόχος της προσφυγής στα διεθνή ένδικα μέσα είναι να υποχρεωθεί η Ρωσία να παραδώσει τις συστοιχίες των αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-300 τα οποία αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το Ιράν απορρίπτει τη ρωσική επιχειρηματολογία ότι τα συστήματα εμπίπτουν στις απαγορεύσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από ρωσικής πλευράς ως αιτιολογία άρνησης παράδοσης των συστημάτων.
Παράλληλα, η Τεχεράνη διαμηνύει ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραλάβει τα συστήματα μέσω της… Βενεζουέλας, εάν η Ρωσία θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει μια τέτοια επίλυση της διένεξης. Οι Ρώσοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι το εν λόγω συμβόλαιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και ότι το θεωρούν τελειωμένη υπόθεση.
Στόχος των Ιρανών με την ενέργεια αυτή είναι να αποδείξουν, εκθέτοντας παράλληλα τη Ρωσία, ότι η πραγματική αιτία δεν είναι οι κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά η γεωπολιτική συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον τρόπο αυτό διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένη να παίξει το ρόλο του ρωσικού «διαπραγματευτικού χαρτιού», κάτι το οποίο είναι αλήθεια ότι συνέβαινε συστηματικά τα τελευταία χρόνια, όπως έχει σε πολλές περιπτώσεις αναφέρει σε αναρτήσεις για το Ιράν το «defence-point.gr».
Η συγκεκριμένη υπόθεση χρήζει παρακολούθησης αφού είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία εμπορική διένεξη, αλλά άπτεται της γεωστρατηγικής ισορροπίας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ επηρεάζει σαφέστατα και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Είναι προφανές, ότι σε πρώτη φάση και πάντα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον – Μόσχας, η εξέλιξη είναι θετική για τους Ρώσους, αφού μεγιστοποιείται αποδεδειγμένα το – τουλάχιστον – διπλωματικό κόστος που καλούνται να καταβάλουν για την πολιτική απόφαση να μη «δυσαρεστήσουν» τις ΗΠΑ σε μια υπόθεση υψηλής ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας.
Σε δεύτερο χρόνο και αναλόγως της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, η Μόσχα θα έχει ως επιλογή το να «φλερτάρει» με την αποδοχή της εναλλακτικής πρότασης προώθησης της προμήθειας μέσω της Βενεζουέλας, άρα να γραφτεί ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr