ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ιστορική επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στη μαρτυρική Ίμβρο


Την Ίμβρο επισκέφθηκε  ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, επίσκεψη που πρώτη φορά πραγματοποιεί στην ιστορική ελληνική κοινότητα Έλληνας ΥΠΕΞ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος υποδέχθηκαν με θερμά λόγια τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη τουρκική βαρβαρότητα κατά των Ελλήνων κατοίκων του νησιού.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι “πολλά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. Οι εκκλησίες σας, οι τάφοι των προγόνων σας, τα σχολεία των παιδιών σας, οι περιουσίες σας που είναι εδώ, όλα αυτά που συνιστούν την κοινή μας μνήμη στην Ίμβρο πρέπει να διατηρηθούν και να ξαναζωντανέψουν, όπως ξαναζωντανεύουν σήμερα με την επίσκεψη τόσων απόδημων Ιμβριωτών στο αγαπημένο τους νησί”.
Ας σημειωθεί ότι, σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, του ΣτΕ το 2008. Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβασθεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα, όσον αφορά στα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού. Δυνάμει της εκθέσεως Gross, η Τουρκία εκλήθη να «παγώσει», για ορισμένο διάστημα την εφαρμογή του κτηματολογίου στο νησί, προκειμένου τα μέλη της ελληνικής εκεί μειονότητας να τεκμηριώσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr