ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στήριξη από το Ισραήλ με ουρά...


Ξεκάθαρα στο πλευρό της Κύπρου αλλά τεστάρει με το αίτημα των Παλαιστινίων για κράτος 
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Φωτογραφία
Ηστήριξη του Ισραήλ προς την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά στις έρευνες για το φυσικό αέριο και έναντι των τουρκικών απειλών, προβάλλεται από την κυβέρνηση Νετανιάχου ως δεδομένη. Αυτό που τώρα τίθεται ενώπιον της Λευκωσίας από πλευράς Ισραηλινών είναι ένα τεστ μέσα από το οποίο θέλουν να διαπιστώσουν εάν όντως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πραγματικά αλλάξει. Γι’ αυτό και τα μηνύματα από πλευράς Ισραήλ μετά τις συναντήσεις της υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα ήταν δύο: *Πρώτον, πλήρης στήριξη της Κύπρου έναντι των απειλών της Τουρκίας και πάρα πέρα εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
*Δεύτερον, το Ισραήλ καλεί την Κύπρο να μην υποστηρίξει τις κινήσεις των Παλαιστινίων για αναγνώριση αυτόνομου κράτους στη βάση των συνόρων του 1967. 
 
Τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αβιγκτόρ Λίμπερμαν φρόντισαν στις συναντήσεις που είχαν με την Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή προχθές στα Ιεροσόλυμα να τις προσφέρουν αρκετά δώρα και μια δοκιμασία, η οποία κρίνεται από δικής τους πλευράς πολύ σημαντική. Η στήριξη της ισραηλινής πλευράς προς την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά ζητήματα που σχετίζονται με το θέμα της ενέργειας ήταν ξεκάθαρη γι’ αυτό και επιστρέφοντας η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ικανοποιημένη και από θέσεις που έχουν εκφραστεί όσον αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η στήριξη από πλευράς Ισραήλ, η οποία έρχεται να προστεθεί στις υποστηρικτικές ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, οδηγεί την υπουργό Εξωτερικών στο να ξεκαθαρίζει πως «εμείς προχωράμε με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
 
Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η χώρα τους στηρίζει την Κύπρο σ’ ό,τι αφορά στις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή, αναφέρεται ότι οι δύο «δημοκρατίες της ανατολικής Μεσογείου μοιράζονται κοινές αξίες και με αλληλένδετα συμφέροντα». 
 
Περαιτέρω αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι ζήτησε την πάρα πέρα σύσφιγξη των διμερών σχέσεων προκειμένου «να κλείσουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες». Αναφορά που παραπέμπει στις σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν και ειδικότερα τη στάση της Κύπρου στο Μεσανατολικό. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου ζήτησε ευθέως από την Κύπρο να μην υποστηρίξει την κίνηση των Παλαιστινίων εντός του ΟΗΕ καθώς όπως επεσήμανε «η ειρήνη δεν μπορεί να προχωρήσει μέσα από μονομερείς ενέργειες».
 
Αυτό που ζητά το Ισραήλ από τη Λευκωσία είναι να μην υποστηρίξει το ψήφισμα που προωθείται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του 1967. Για τη θέση της Κύπρου ρωτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Jerusalem Ρost» αλλά απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση. Είπε ότι το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη και ότι είναι κάτι που θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την άτυπη σύνοδο που θα έχουν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Αυτά δηλώνονται δημοσίως, παρασκηνιακά αυτό που αποκόμισε η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «Jerusalem Ρost» είναι πως «ο Νετανιάχου βγήκε από τη συνάντηση [με την κ. Μαρκουλλή] αποκομίζοντας την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν θα στηρίξει την παλαιστινιακή κίνηση». Στον τομέα της ενέργειας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από πλευράς ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι στη συνάντηση με την κ. Μαρκουλλή ο κ. Λίμπερμαν «είπε ότι αποτελεί έκφραση της προόδου και της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως διαφαίνεται και από τη σημαντική επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου πριν μερικούς μήνες και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Πέρεζ στην Κύπρο, καθώς και από τις πολλές συναντήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ υπουργών των δύο χωρών κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια». Αναφέρεται ότι οι δύο Υπουργοί «χαιρέτισαν τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, λέγοντας ότι αποτελεί διμερές ζήτημα που πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία παραγωγής αερίου προς όφελος και των δύο μερών, και ότι η συμφωνία υπεγράφη σύμφωνα με τους κανόνες και τα δικαιώματα του διεθνούς δικαίου». 

Προχωρούν μαζί στην εκμετάλλευση 
ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
ΣΕΕΚΤΕΝΗενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνέχιση της τουρκικής αδιαλλαξίας, προέβη η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Ισραήλ, όπου η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την υποστήριξη της στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, συζητήθηκε ειδικά το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, και σημειώθηκε ότι η συμφωνία συνομολογήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να προχωρήσουν το συντομότερο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή αναμένεται να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «κατά την επίσκεψη, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Προστίθεται ότι «η ισραηλινή πλευρά χαρακτήρισε ως σημαντικό συμβολισμό το γεγονός ότι η επίσκεψη της κ. Μαρκουλλή στο Ισραήλ αποτελεί τη δεύτερη επίσκεψη της στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της».

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων, όπως διαπιστώνεται και από την αύξηση των ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου και συγκεκριμένα την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο.
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr