ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση και της ιαπωνικής οικονομίας…


Έντονη ανησυχία προκαλεί η υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από τη Moody’s, η οποία την κατέταξε στο επίπεδο Aa3 από το Aa2. Αιτία της κίνησης αυτής, όπως δήλωσε η εταιρεία αξιολογήσεων, είναι τα μεγάλα ελλείμματα και τα προβλήματα εντός της ιαπωνικής κυβέρνησης από την παγκόσμια ύφεση του 2009. Έτσι η Ιαπωνία βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα, την Ταϊβάν, τη Χιλή και το Μακάου.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά η Moody’s, η παρούσα κυβέρνηση στην Ιαπωνία προβλέπει θετικό προϋπολογισμό το 2020, τη στιγμή που η κυβέρνηση Κοεζούμι προέβλεπε κάτι τέτοιο για το 2012.
Η χώρα βρισκόταν στο επίπεδο ΑΑΑ πριν από μία δεκαετία περίπου, αλλά από τότε δεν κατάφερε να επανακάμψει πλήρως. Φέτος, όμως, το πλήγμα στην οικονομία ήταν διπλό. Από τη μία πλευρά η παγκόσμια ύφεση κι από την άλλη οι εκτενέστατες καταστροφές που προκάλεσε το τσουνάμι και η έκρηξη στη Φουκουσίμα.
Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και θα διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά μέχρι το 2015 περίπου. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, η οποία αυτή τη στιγμή φτάνει το 200%… Ωστόσο, η Ιαπωνία συνεχίζει να πληρώνει χαμηλά επιτόκια δανεισμού, καθώς το χρέος της έχει αγοραστεί από τους πολίτες της, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που βασίζονται στους ξένους.
Βέβαια, η κατάσταση αυτή δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, αυτές οι οποίες αποτελούν και την ατμομηχανή της παραγωγής και ανάπτυξης. Ουσιαστικά καταδεικνύεται ότι μέχρι στιγμής η κρίση όλο και βαθαίνει και σίγουρα η Ελλάδα δε θα μείνει ανεπηρέαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr