ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αρχίζουν πιέσεις στη Κύπρο για αναβολή των ερευνών!

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Διπλωματικοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" της Κύπρου, εκτιμούν ότι η κατάρρευση των συνομιλιών ίσως να επέλθει "μια ώρα ενωρίτερα" αφού την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ και σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένονται και οι αντιδράσεις της Άγκυρας, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.



Τις τελευταίες μέρες, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προβαίνουν σε διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ αφήνουν να αιωρείται τελεσιγραφικά το δίλημμα "είτε λύση είτε γεώτρηση", και όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται η τουρκοκυπριακή πλευρά, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια, αφού ως γνωστό βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στις 21 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην εφημερίδα ότι το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό. "Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού για να προσθέσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση "τότε αυτό (η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Ηνωμένα Εθνη ίσως να πρέπει να την προωθήσουν", κατέληξε.

Στο μεταξύ, επίσκεψη "αστραπή" στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό της θα είναι οι ερευνητικές γεωτρήσεις και οι κλιμακούμενες τουρκικές απειλές κατά του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr