ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αυξημένη επαγρύπνηση για Κύπρο.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για αντιμετώπιση "θερμού επεισοδίου" που τυχόν θα επιχειρηθεί να προκληθεί από την Αγκυρα σε οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού χώρου. Εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Αθόρυβα οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση "θερμού επεισοδίου" που τυχόν επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο τουρκικός Στόλος ανακοίνωσε ότι θα βγει για "γυμνάσια" στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν ήδη κινηθεί νοτίως?
Στο υπουργείο Αμυνας υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και εξετάζουν όλα τα δεδομένα, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ δεν αποκλείουν τυχόν αντίδραση της Τουρκίας ακόμη και με στρατιωτικά μέσα στις από κοινού έρευνες της Κύπρου και του Ισραήλ για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών.
Παρ' όλα αυτά, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά και η Μόσχα, εμφανίζονται να μην είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τις τουρκικές αξιώσεις και να παρεμποδίσουν τις έρευνες που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου. Απεναντίας, τις ενθαρρύνουν?
Στις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ παρατηρούσε χτες ότι οποιαδήποτε παραβατική κίνηση της Τουρκίας θα δώσει την ευκαιρία στις χώρες της Ευρωζώνης να παραμερίσουν έστω και πρόσκαιρα τις διαφωνίες τους για την οικονομική πορεία και στήριξη των αδύναμων χωρών (π.χ. εγγυήσεις από την Ελλάδα για την παροχή δανείου) και σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για την ΕΕ οι χώρες-μέλη να επαναβεβαιώσουν την πολιτική συνοχή τους υποστηρίζοντας τόσο την Κύπρο όσο και τις έρευνες, που αν στεφθούν με επιτυχία θα λύσουν ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος της Ευρώπης.
Στο μεταξύ, Γερμανία και Γαλλία περιμένουν στη "γωνία" την Τουρκία, καθώς οποιαδήποτε στρατιωτική κίνησή της αυτόματα θα απομακρύνει την προοπτική ένταξής της στην ΕΕ. Αλλωστε, όπως παρατήρησε ο Π. Μπεγλίτης σε κυριακάτικη συνέντευξή του: "Η δυναμική της διεύρυνσης έχει αποκοπεί και όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην υπέρβαση της κρίσης και στην επιβίωση της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες την επόμενη τριετία".
Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις ΗΠΑ, οι οποίες ήδη έχουν διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι θα υπερασπιστούν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τις έρευνες και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Αμυνας εξετάζονται όλα τα σενάρια, ακόμη και το ενδεχόμενο "ασύμμετρων απειλών" σε περίπτωση που η Τουρκία αποτολμήσει να δράσει στρατιωτικά εντός του ελλαδικού χώρου.
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι: "Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως χώρα που μπορεί να κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου κανόνων και υποχρεώσεων. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του και η Ελλάδα τη δική της".
Ο Π. Μπεγλίτης έκανε σαφές ότι παραμένει σε ισχύ το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι: "Η άμυνα της Κύπρου εγγράφεται στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής και εθνικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας".
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr