ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Βουλγαρία: Η εφεδρεία ισχυροποιείται, το ΥΠΕΘΑ ακούει;

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite, τα κολλέγια και πανεπιστήμια της χώρας θα δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές τους να λαμβάνουν δωρεάν στρατιωτική εκπαίδευση, χάρη στη νέα νομοθεσία που συντάσσεται. Την ανακοίνωση έκανε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Άνιου Ανγκέλοφ, ο οποίος τόνισε πως το μέτρο έχει σαν στόχο να ισχυροποιηθεί η εφεδρεία του στρατού. Οι συμμετέχοντες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 3.500 μέχρι το 2014 και θα λαμβάνουν μηνιαία αποζημίωση και αμοιβή για τη συμμετοχή σε ασκήσεις ή αποστολές.

Όπως δήλωσε, η εκπαίδευση θα είναι θεωρητική και πρακτική και θα συμπεριλαμβάνει αντίστοιχη εκπαίδευση στην ύπαιθρο. Όσοι αποφοιτούν, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εν ενεργεία επαγγελματική δύναμη του στρατού ή στην εφεδρεία.

Δε μπορούμε παρά να τονίσουμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της εφεδρείας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα στον Ελληνικό Στρατό. Η πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται σε «τρικυμία εν κρανίω» καλύπτοντας μερικώς το πρόβλημα της θητείας με πολλαπλάσιου κόστους επαγγελματίες οπλίτες, το πρόβλημα της έλλειψης κατώτερων αξιωματικών με το να προάγει υπαξιωματικούς σε αξιωματικούς και της κάλυψης «δευτεροκλασάτων» επιχειρησιακών αναγκών με τον κατακρεουργημένο θεσμό των ΔΕΑ.
Οι διμοιρίες πολύ συχνά παραμένουν ακέφαλες γιατί οι ΔΕΑ επανδρώνουν συνεχώς φυλάκια, τα οποία κάποτε διοικούνταν από κληρωτούς λοχίες, και οι βοηθοί διμοιριτών και οι ομαδάρχες είναι «ανύπαρκτοι» γιατί πρέπει να καλύψουν άλλες ανάγκες των μονάδων και υπομονάδων. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την πλήρη «χαλάρωση» των χαμηλών επιπέδων διοίκησης. Οπότε είναι ανούσιο να μιλάμε περί σύγχρονου πολέμου ο οποίος δίνει έμφαση στους μικρούς ηγήτορες.
Ο θεσμός των ΕΠΟΠ, των ΕΜΘ, των ΔΕΑ και οι ανάγκες σε κατώτατους αξιωματικούς θα έπρεπε να καλύπτουν τα κενά στις διμοιρίες και τις ομάδες, να δίνουν βάση στη συνοχή αυτών και στην ικανότητά τους να μάχονται συντονισμένα. Δυστυχώς, όμως, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δε συμβάλλουν πλήρως προς το σκοπό αυτό, προτάσσοντας τη βαθμολογική εξέλιξη και τη διευκόλυνση κάποιων στις υπηρεσίες… ως πιο σημαντικές προτεραιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr