ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΥΠΕΞ: «Ξεπέρασε τα όρια ο Γκρουέφσκι»


Σκληραίνει την στάση της η Αθήνα απέναντι στα Σκόπια και τα καθιστά πλέον υπεύθυνα για ότι πρόκειται να συμβεί σε αυτά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημειώνει την έντονη δυσφορία της Αθήνας για την καλοκαιρινή… επιδημία ανέγερσης αγαλμάτων στο κρατίδιο των Σκοπίων. Σύμφωνα με τον Γ. Δελαβέκουρα με την προκλητικότατη πρακτική, η κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι έχει «ξεπεράσει τα όρια» με αποτέλεσμα για ό,τι συμβεί στο άμεσο μέλλον να είναι υπεύθυνη μόνο η ίδια.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ με ξεκαθάρισε πως η Αθήνα έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο υποχωρητικότητας αλλά και επίδειξης καλής θέλησης υπογραμμίζοντας πως «η χώρα μας έχει αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι η εποικοδομητική πλευρά, είναι η πλευρά που πραγματικά επιδιώκει λύση και το έχει αποδείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που γίνονται υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του των Σκοπίων, ακριβώς για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα το οποίο θα επιτρέψει την πρόοδο σε αυτό το ζήτημα».
Συμπλήρωσε δε, πως «Είναι σαφές και έχει καταγραφεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι για να έχει προοπτική η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο, όπως είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν ποιο ρόλο έχει παίξει η χώρα μας και ποιος είναι αυτός που πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα. Και αυτός είναι ο κύριος Gruevski. Δυστυχώς όμως βλέπουμε μία συμπεριφορά από την πλευρά του κυρίου Gruevski και της κυβέρνησής του η οποία δεν εμπνέει αισιοδοξία και γι’ αυτό το λόγο φέρει και ακέραια την ευθύνη. Η έγερση αγαλμάτων έχει ξεπεράσει κάθε όριο και γι’ αυτό καταγράφεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε αντιδράσεις διεθνώς, όχι μόνο από την Ελλάδα, που δηλώνουν ακριβώς τις ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση του κυρίου Gruevski».
Ακόμα και τώρα όμως η Ελλάδα φαίνεται ανοιχτή σε μία λύση του προβλήματος σε μία βάση η οποία δεν πρόκειται να προσβάλει τα στρατηγικά συμφέροντα αλλά και τα ιστορικά δικαιώματά της. Για την ακρίβεια τα Σκόπια θα πρέπει να αντιληφθούν πως «η λύση θα μπορούσε να έρθει άμεσα αν αποφασίσει επιτέλους η Κυβέρνηση του κυρίου Gruevski να απελευθερώσει το ευρωπαϊκό μέλλον της ίδιας της χώρας, το οποίο αυτή τη στιγμή εξαρτά από μία πολιτική η οποία στρέφεται εναντίον της Ελλάδας. Έχουμε μια προπαγάνδα αρνητική, συστηματική, εναντίον της Ελλάδας, η οποία εμποδίζει και τη συνεργασία των δύο χωρών. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας, και αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να μπορέσει να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως η ευθύνη είναι επίσης ξεκάθαρη και ανήκει στον κύριο Gruevski. Αν ο κύριος Gruevski αποφασίσει ότι έφθασε η στιγμή η πλευρά των Σκοπίων να κάνει το βήμα που της αναλογεί, τότε μπορούμε να έχουμε λύση, η οποία θα είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων».
Στο σημείο αυτό αφού επισημάνουμε πως το ΥΠΕΞ φαίνεται να σκληραίνει την στάση του απέναντι στους… «Μακεδονομάχους» των Σκοπίων θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως κάθε καθυστέρηση επίλυσης του προβλήματος είναι σαφές πως κακό κάνει κυρίως στα Σκόπια αφού σε μία εποχή τρομακτικής ανασφάλειας για το μέλλον η μη… συμμετοχή σε κάποιο συλλογικό – πολιτικής, οικονομικής, και στρατιωτική μορφής, θεσμό σε αφήνει… ανοιχτό προς κάθε κατεύθυνση και σε κάθε «αναποδιά της τύχης» η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαλύσει χώρες πολύ ισχυρότερες και σίγουρα με μεγαλύτερη συνοχή από τα Σκόπια. Οι ευθύνες του αλαζόνα και υπερφίαλου Ν. Γκρουέφσκι θα είναι μεγάλες για το τι ακριβώς θα συμβεί στην χώρα τους στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr