ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Κάποιες ελπίδες αποκλιμάκωσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ


«Φως στην άκρη του τούνελ» διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες, αφού η Αίγυπτος, παρά τα αναρίθμητα προβλήματα εσωτερικής σταθερότητας που αντιμετωπίζει, φαίνεται να παίζει με αποφασιστικότητα τον ρόλο που έπαιζε παραδοσιακά από την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ και μετά…
Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης παναραβικής εφημερίδας Al Hayat με έδρα το Λονδίνο, η αιγυπτιακή πρωτοβουλία δείχνει να αποφέρει καρπούς, καθώς οι συνομιλίες με τη Χαμάς στη Γάζα και τους Ισραηλινούς δείχνουν να παράγουν αποτελέσματα που αν όλα πάνε καλά θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή μιας ακόμη αιματοχυσίας στην περιοχή.

Επιθυμία της Αιγύπτου είναι να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και γενικότερα η συνέχιση της παρούσας κατάστασης, αφού αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σταθερότητας στο εσωτερικό της δεδομένων των εξελίξεων του τελευταίου έτους, και την άκρως επικίνδυνη για όλους ενίσχυση των ισλαμιστών.
Σύμφωνα με την ισραηλινή Jerusalem Post, η Αίγυπτος μετέφερε στη Χαμάς μήνυμα του Ισραήλ, σύμφωνα με το οποίο το εβραϊκό κράτος διευκρίνιζε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι οι ενέργειές του τις τελευταίες ώρες ΔΕΝ είχαν στόχο τη Χαμάς, αλλά τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στις 18 Αυγούστου. Το Ισραήλ δεσμευόταν στο μήνυμα να σταματήσει τις επιδρομές από αέρος και γενικότερα τις εχθροπραξίες σε περίπτωση που η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις σταματήσουν την εκτόξευση πυραύλων στις πόλεις του Ισραήλ.
Το πρόβλημα πλέον είναι το πώς θα ελεγχθούν – πειστούν από τη Χαμάς οι υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις να σταματήσουν την εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ, οι οποίες κλιμακώνουν επικίνδυνα την κατάσταση. Στην τελευταία επίθεση με πύραυλο Grad στην πόλη Μπεερσέμπα, είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πολίτη και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων τεσσάρων…
Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr