ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Οι αγορές στραγγαλίζουν Ιταλία και Ισπανία – Σημαδεύουν και τη Γαλλία

Το κόστος δανεισμού στις 2 πρώτες χώρες σημείωσε ρεκόρ 14 ετών, με τις αποδόσεις των ομολόγων τους να ξεπερνούν για πρώτη φορά το 6% με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις τους να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Ρεκόρ σπάει όμως σήμερα και το γαλλικό spread, κάτι που αποδεικνύει πως η κρίση χρέους είναι πάνω από την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις παίρνουν καταιγιστική μορφή καθώς ζωντανεύει ο χειρότερος φόβος, δηλαδή της απαρχής ενός ντόμινο στην ευρωζώνη με στόχο αυτή τη φορά τις οικονομίες μεγάλων χωρών, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον(;) του ευρώ.
Σήμερα το premium για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών και ιταλικών ομολόγων γράφουν ιστορικό υψηλό στις 406 μ.β με άνοδο 12,67 μονάδων και 390 μ.β.με άνοδο 19,33 μονάδων αντίστοιχα.
Ανοδικά κινούνται και τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας , εκτός των πορτογαλικών που διατηρούνται στις 871 μ.β.
Τα ελληνικά spreads Ελλάδας διαπραγματεύονται στις 1.255 μ.β., με άνοδο 11,21 μονάδων από χθές ενώ το ιρλανδικό spread ανέβηκε 6,24 μ.β.
Στην Ιταλία όλοι κρέμωνται σήμερα από τα χείλη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο.Ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, κάλεσε επειγόντως σε σύσκεψη την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συναντάται σε λίγες ώρες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ είναι μονίμως στο τηλέφωνο με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο έφτασε στο σημείο να αναβάλει τις διακοπές του, όχι για συμβολικές λόγους και ούτε γιατί προηγουμένως κήρυξε πρόωρες εκλογές.Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στο ταμπλό των αγορών, όπου τα ισπανικά ομόλογα συντρίβουν κάθε υψηλό ιστορικό ρεκόρ.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν σπεύδει να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει σχέδιο διάσωσης μέσω χορήγησεις δανείων στις Ισπανία και Ιταλία.
Το κοινό μυστικό είναι πως το Προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν έχει τόσα χρήματα για να διασώσει χώρες σαν την Ισπανία και την Ιταλία.Για την Γαλλία ούτε λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr