ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΜΙΤ: Απόρρητη έκθεση για Συρία, Ισραήλ, το Ιράν και το ΡΚΚ…


Η Τουρκία έχει αφεθεί χωρίς στήριξη από τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές της κατά της βίαιης αυτονομιστικής εκστρατείας που διεξάγεται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια κατάσταση που μοιάζει δραματικά με εκείνη του 1990. Το Ιράν επιχειρεί από τον Ιούνιο κατά του Κόμματος για μια Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν (PJAK) – η ιρανική πτέρυγα του PKK- αλλά η Τουρκία έχει αρνηθεί να πληροφορήσει την Τουρκία σχετικά με τις επιχειρήσεις αυτές.

Η δε Συρία διέκοψε επίσης την υποστήριξη που παρείχε στην Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ, ακόμη και άρχισε να υποστηρίζει το PKK, όπως έκανε και κατά την περίοδο πριν από το 1999. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του ΡΚΚ κρύβονται στη Συρία τώρα, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της ΜΙΤ. Στην απόρρητη έκθεση της ΜΙΤ, αφού αφήνονται μομφές κατά του Ιράν, από το οποίο η Τουρκία ζητά στενότερη συνεργασία για την κατάπνιξη του κουρδικού αγώνα, γίνεται εκτενής αναφορά στην Συρία, την οποία κατηγορεί ευθέως ότι αδιαφορεί για την δραστηριότητα του ΡΚΚ εντός των συνόρων της.
Η έκθεση αναφέρει ότι με την σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ η δραστηριότητα του ΡΚΚ εντείνεται διαρκώς. Η έκθεση αφήνει αιχμές και κατά των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι αν και υπάρχει κάποια συνεργασία στο θέμα με τους Αμερικανούς, εντούτοις οι Αμερικανοί αποφεύγουν κάθε σύγκρουση με τους Κούρδους. Η έκθεση κάνει και ιδιαίτερη μνεία στο «ιδιαίτερο πλέον ενδιαφέρον του Ισραήλ» για την περιοχή, λόγω του ιρανικού κινδύνου, όπως θεωρούν οι Τούρκοι. Η έκθεση αναφέρει ότι, βάσει των εκτιμήσεων της ΜΙΤ, το Ισραήλ θα ήταν μάλλον πρόθυμο να σα συνεργαστεί με την Τουρκία, αν και τα γεγονότα διαψεύδουν, την επιθυμία μάλλον, των Τούρκων, σε συνδυασμό με τις απειλές της Άγκυρας προς την Κύπρο, σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, από τις οποίες το Ισραήλ θα έχει αρκετά να κερδίσει.
Τέλος η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται να κλιμακωθούν οι επιθέσεις του ΡΚΚ, αν και θεωρεί ένα εσωτερικό ρήγμα στην οργάνωση εφικτό. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η νέα ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν σύσκεψη για να συζητήσουν την εξέλιξη της κατάστασης, αναφορικά με την εντεινόμενη δράση του ΡΚΚ και την κατάσταση στη Συρία. Η τουρκική ηγεσία συζήτησε σχετικά με τη νέα στρατηγική που η Τουρκία σχεδιάζει να υιοθετήσει στον πόλεμο κατά του ΡΚΚ. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι η εφαρμοζόμενη στρατηγική δεν λειτουργεί και το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να αναλάβει την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr