Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις στις οποίες προβαίνει η κυπριακή εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα στο Μαρί. Οι αποκαλύψεις αφήνουν έκθετο τον πρόεδρο Χριστόφια, αφού εμφανίζεται να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές χώρες που ζητούσαν να βοηθήσουν για την απομάκρυνση του θανατηφόρου όπως αποδείχθηκε φορτίου, και να ασχολείται με το πως δεν θα στενοχωρήσει τον Άσαντ και τους Μουλάδες της Τεχεράνης…
Ακολουθεί το ρεπορτάζ αυτούσιο, αφού η σημασία του επιβάλλει την αυτούσια ανάγνωσή του:
Μπλεξίματα και με τον ΟΗΕ θα έχει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του φονικού φορτίου του πλοίου Monchegorsk. Όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Π», η Επιτροπή Κυρώσεων κατά του Ιράν ζήτησε από την Κύπρο λεπτομερή έκθεση για το φορτίο, από την ημέρα της κατάσχεσής του μέχρι την αυτανάφλεξή του, στις 11 Ιουλίου. Η Επιτροπή ζητεί τα στοιχεία για να τα περιλάβει σε έκθεση που ετοιμάζει για τις κυρώσεις κατά του Ιράν και θα την υποβάλει στα τέλη του χρόνου στο ΣΑ.
Όπως έγραψε ξανά ο «Π», η Κυβέρνηση της Κύπρου σταμάτησε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κυρώσεων και αρνήθηκε να παραδώσει στον ΟΗΕ επιπρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με το είδος του φορτίου, καθώς και για τα άτομα που ήταν πίσω από τη διακίνησή του, όπως το είχε ζητήσει εγγράφως η επιτροπή.
Όπως έγραψε ξανά ο «Π», η Κυβέρνηση της Κύπρου σταμάτησε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κυρώσεων και αρνήθηκε να παραδώσει στον ΟΗΕ επιπρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με το είδος του φορτίου, καθώς και για τα άτομα που ήταν πίσω από τη διακίνησή του, όπως το είχε ζητήσει εγγράφως η επιτροπή.
Προχθές το Sigmalive δημοσίευσε λεπτομερέστατο πολυσέλιδο κατάλογο, τον οποίο ετοίμασε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης κατά τον έλεγχο που έγινε στα εμπορευματοκιβώτια, τον Φεβρουάριο του 2009. Όπως γνωρίζει ο «Π», ο κατάλογος αυτός μεταφράστηκε και στα αγγλικά, όμως δεν έφτασε ποτέ στην Επιτροπή Κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν υποχρεωμένη να το κάμει με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ για τις κυρώσεις κατά του Ιράν.
Όπως αποκάλυψε ο «Π», λίγο πριν τη φονική έκρηξη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (Panel of Experts), η οποία διορίστηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ για να βοηθήσει την Επιτροπή Κυρώσεων στην παρακολούθηση εφαρμογής των ψηφισμάτων δυνάμει των οποίων επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, υπέβαλε αίτημα στην κυπριακή Κυβέρνηση να επισκεφθεί την Κύπρο και να πραγματοποιήσει αυτοψία στο επικίνδυνο φορτίο, όμως η ΚΔ δεν ανταποκρίθηκε. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική αλληλογραφία που βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών της αστυνομίας καθώς και της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής, ήθελε τα στοιχεία αυτά για να τα περιλάβει σε έκθεση που είχε δεσμευτεί να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κύπρος – Ιράν συμμαχία
Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μηνάς Χατζημιχαήλ, με σημείωμά του προς το υπουργείο Εξωτερικών, έγραφε πως στις 9 Μαΐου 20011 έληγε η προθεσμία κατάθεσης της έκθεσης και ότι τον Ιούνιο θα κατατίθετο στο ΣΑ. Όπως γράφει ο Μηνά, η συντονίστρια της Επιτροπής Κυρώσεων του είπε ότι «θα ήταν καλό η ΚΔ να παραθέσει τα στοιχεία που αναφέρονται ΠΡΙΝ την κατάθεση της έκθεσης, δηλαδή στις 9 Μαΐου 2011. Σε περίπτωση που η ΚΔ δεν το πράξει, η Κύπρος δεν θα είναι μόνο η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε περιστατικό παραβίασης των κυρώσεων που δεν θα έχει αποδεχθεί επίσκεψη της Ομάδας κατά την περίοδο πριν την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης στο ΣΑ ΟΗΕ τον προσεχή Ιούνιο, αλλά θα είναι και η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό παραβίασης κυρώσεων, η οποία δεν θα έχει παράσχει στην Επιτροπή ολοκληρωμένη έκθεση για το θέμα, και λεπτομερή ευρήματα από την υπόθεση αυτή».
Ούτε η πιο πάνω προειδοποίηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ δεν έκαμψε την άρνηση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και πράγματι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε η ΜΟΝΗ χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ΣΑ και ΔΕΝ έδωσε στο ΣΑ τις πληροφορίες που ήθελε. Η έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει πως μόνο η Κύπρος δεν έστειλε πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες, εφαρμόζοντας την τακτική του Ιράν, το οποίο δεν απαντά καν στις επιστολές των επιτροπών του ΣΑ.
Αγωνιώδης έκκληση
Στις αρχές Ιουνίου 2011, αγνοώντας ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φουσκώσει, με νέο σημείωμά της, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου με αγωνία επισήμανε στο υπουργείο Εξωτερικών τι δεν είχε κάνει για το φορτίο του Monchegorsk: «Επισημαίνεται η παράκληση του Panel of Experts της Επιτροπής αυτής να επισκεφθεί την Κύπρο μέσω επιστολής που σας διαβιβάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2011, η μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς μας να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό, η ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής ότι επιθυμούσε να συμπεριλάβει την Κύπρο στο πρώτο reporting cycle, η τελική άρνησή μας να αποδεχθούμε την εν λόγω επίσκεψη (παρ’ όλη την ευελιξία της Επιτροπής για αλλαγή των ημερομηνιών) και, τέλος, η αποτυχία να ανταποκριθούμε στην παράκληση της συντονίστριας της Επιτροπής για παροχή τουλάχιστον σχετικών στοιχείων που αφορούσαν την υπόθεση Mochegorsk».
Όπως ο «Π» γνωρίζει, η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν να μην δοθεί ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο στον ΟΗΕ και η επίσκεψη της επιτροπής να αναβάλλεται συνεχώς. Η ΚΔ, μέχρι σήμερα, δεν απάντησε καν στην επιστολή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την οποία παρέλαβε από τις 28 Ιανουαρίου 2011.
Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι η ΚΔ ενεργούσε σε συνεννόηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν η Κύπρος συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ, θα επέτρεπε στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ήθελαν να επισκεφθούν την Κύπρο τον Μάιο, θα έκαναν αυτοψία στο φορτίο και πολύ πιθανόν να εντόπιζαν το πρόβλημα της αλλοίωσης. Η άρνηση της ΚΔ να δεχτεί τους εμπειρογνώμονες δεν οφειλόταν σε αμέλεια του ΥΠΕΞ, αλλά ήταν αποτέλεσμα πολιτικής καθοδήγησης για άρνηση της συνεργασίας με την επιτροπή αυτή. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους τεχνοκράτες, αλλά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου