ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η απάντηση της HDW για το Άρθρο 8


Τη συμμόρφωση της με τις προβλέψεις του Άρθρου 8 («Διαφάνεια και Έλεγχος») του νόμου 3885/29 Σεπτεμβρίου 2010, γνωστοποίησε η γερμανική εταιρία HDW στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Άρθρου 8 του Νόμου 3885/29 Σεπτεμβρίου 2010 για την «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των «Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.» και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού», προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι:

> «ο ανάδοχος βεβαιώνει ότι δεν έχει και δεν θα έχει κανένα εκπρόσωπο, ενδιάμεσο ή πράκτορα (εκτός του δικού του προσωπικού) για το αντικείμενο της παρούσης σύμβασης»,
> «ο ανάδοχος δεν έχει και δεν θα συμφωνήσει στο μέλλον να πληρώσει αμοιβές επιτυχίας («success fees»), εύρετρα, αμοιβές συμβούλων ή παρόμοιες αμοιβές ή προμήθειες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση»), και φυσικά ότι,
> «δε θα χρησιμοποιεί εξωχώριες [off-shore] εταιρίες ή οντότητες».
Σύμφωνα με πληροφορίες η HDW απέστειλε ήδη επιστολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την οποία βεβαιώνει ότι συμμορφώνεται με τις προβλέψεις του Άρθρου 8 που αφορούν τη μη χρησιμοποίηση «εκπρόσωπων, ενδιάμεσων ή πρακτόρων», τη μη καταβολή αμοιβών επιτυχίας («success fees”) και τη μη χρήση εξωχώριων [off-shore] εταιριών.
Αρχικά η γερμανική εταιρία είχε εκφράσει αντιρρήσεις στηριζόμενη σε ερμηνεία του Άρθρου 8, που κατά την άποψη της, αφορά αποκλειστικά τον ανάδοχο (δηλαδή τα ΕΝΑΕ, τα οποία όμως έχουν ήδη καταθέσει τις δεσμεύσεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).
Από την εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται όμως ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τήρησε άκαμπτη στάση στο ζήτημα (πολύ ορθά άλλωστε, καθώς η προϊστορία του προγράμματος έχει επιφέρει σημαντικά τραύματα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, κλόνισε εκ βάθρων την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις διαδικασίες για την επιλογή των προμηθευτών οπλικών συστημάτων και την ανάθεση των συμβάσεων και επέφερε οικονομική αιμορραγία μέσω των περιβόητων «χρήσιμων πληρωμών»), και τελικά ανάγκασε τη γερμανική εταιρία να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του Άρθρου 8, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πίεσαν και τα ΕΝΑΕ.
Αυτό που απομένει να διαπιστωθεί είναι αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κρίνει το περιεχόμενο της επιστολής ικανοποιητικό και απόλυτα συμβατό με τις προβλέψεις του νόμου. Σε αυτή την περίπτωση τότε θα έχει διευθετηθεί μία εκκρεμότητα για την υλοποίηση της σύμβασης της ναυπήγησης των δύο νέων υποβρυχίων.
Σημειώνεται ότι την παρούσα περίοδο διεξάγονται έντονες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ) και της HDW, που είναι ο κύριος υποκατασκευαστής, για το περιεχόμενο της αποκαλούμενης σύμβασης Β που συνάπτεται μεταξύ των ΕΝΑΕ και της HDW για το πρόγραμμα ναυπήγησης των δύο νέων ελληνικών υποβρυχίων Type 214. Κύριος στόχος της νέας ιδιοκτησίας της ελληνικής εταιρίας είναι η αύξηση, τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο του έργου που θα αναληφθεί από τα ΕΝΑΕ, απαίτηση που θεμελιώνεται στην αποκτηθείσα μέχρι σήμερα εμπειρία, δεξιότητες και εξοπλισμό από το πρόγραμμα ναυπήγησης των πρώτων τριών υποβρυχίων Type 214.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο www.defencepoint.gr, ότι η ποιοτική και ποσοτική επαύξηση του βιομηχανικού έργου που θα αναλάβουν τα ΕΝΑΕ είναι κρίσιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας.
Εξάλλου δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η υπαγωγή των Ναυπηγείων Ελευσίνας στο Άρθρο 99 είχε ως απαρχή τις πληρωμές προς τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της σχεδίασης των Super Vita. Με άλλα λόγια, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, αν συνολικά η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία δεν επιτύχει αναβαθμισμένη συμμετοχή στα προγράμματα που υλοποιεί, τότε θα παραμένει αιώνιος «κομπάρσος» που θα αναλαμβάνει χαμηλού ποιοτικού και ποσοτικού όγκου έργο.
Παράλληλα στα ΕΝΑΕ γίνονται την παρούσα περίοδο και στα υπόλοιπα τρία υποβρύχια Type 214 οι αναγκαίες τροποποιήσεις / εργασίες ώστε στο επόμενο διάστημα να αρχίσουν οι δοκιμές παραλαβής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr