ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ισραήλ-Αίγυπτος: Ένταση για το άνοιγμα της διάβασης Ράφα…

«Τρίζει» η στρατηγική σχέση που είχε οικοδομηθεί ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτή τη φορά το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης «Ράφα» ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας προκαλεί ένταση, με τους Ισραηλινούς να διαμαρτύρονται ότι υπονομεύεται η ασφάλεια του κράτους τους. Το πρόβλημα δεν είναι και αμελητέο. Από τη συγκεκριμένη διάβαση η Χαμάς θα μπορεί να παραλαμβάνει οπλικά συστήματα και γενικότερα ανεφοδιασμό,
ο οποίος προφανώς θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση νέας σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, η Χαμάς παραλάμβανε ότι μπορούσε μέσω του δικτύου υπόγειων τούνελ, τα οποία συχνά-πυκνά βρίσκονταν στο στόχαστρο των ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών.
Το πρόβλημα έχει προκληθεί από την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ, αφού το νέο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, επιθυμούν να δώσουν για εσωτερικούς λόγους την εντύπωση της σκλήρυνσης της στάσης τους απέναντι στο Ισραήλ.
Η Αίγυπτος είχε ουσιαστικά «σφραγίσει» τη διάβαση από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όταν και την άνοιξε μερικώς, σε διαμαρτυρία για το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος μεταφοράς «ανθρωπιστικής» βοήθειας, το «Μαβί Μαρμαρά».
Το να διατηρηθεί όμως η ισορροπία ανάμεσα στη στρατηγική σχέση και συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες και να ικανοποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο, εν όψει μάλιστα της διεξαγωγής εκλογών, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, ενώ θα μπορούσε εύκολα η νέα κατάσταση να εκτραχυνθεί οδηγώντας σε γενικότερη αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr