Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, επισημαίνει, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Τρουντ" της Σόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.
"Από την αρχή, το έργο αυτό είναι έργο προτεραιότητας για την Ελλάδα", υπογραμμίζει ο κ. Δρούτσας, ενώ αναφερόμενος στις περιβαλλοντικές ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τον αγωγό, αναφέρει:
"Κάθε χώρα, φυσικά, έχει δικαίωμα στην άποψή της, που πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ιδιαίτερα, όταν γίνεται λόγος για περιβάλλον. Η Ελλάδα μελετά, επίσης, πολύ προσεκτικά αυτή την πτυχή του θέματος. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή σας αναμένει ανάλογη περιβαλλοντική εκτίμηση και ελπίζουμε πως αυτή θα άρει τις επιφυλάξεις γύρω από το έργο αυτό".
Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ακόμη τα οφέλη της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "ως γείτονες, πρέπει να εργαζόμαστε πολύ στενά και από κοινού στον τομέα αυτό, π.χ., στις μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας, στις οποίες η Ελλάδα έχει εμπειρία", ενώ σημειώνει την ευρύτερη στρατηγική σημασία του ενεργειακού τομέα για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Ο κ. Δρούτσας κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία σ' ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο περιφερειακής συνεργασίας, αυτό της κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, "το οποίο επίσης η Ελλάδα στηρίζει και θεωρεί σημαντική την υλοποίησή του", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Αθήνας-Σόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία των κοινών συνεδριάσεων των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις για την εμπέδωση του κλίματος ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια.
Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη στην "Τρουντ" στο περιθώριο της πρόσφατης διεθνούς διάσκεψης για τη δημοκρατική πορεία των αραβικών χωρών, στη Σόφια, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στον αραβικό κόσμο, σημειώνοντας: "Οι αραβικές χώρες χρειάζονται ιδέες, υποστήριξη και όχι μόνο πόρους. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο 'όραμα' για να μην ακουστεί απαιτητικά, αλλά πραγματικά χρειαζόμαστε όραμα για το μέλλον".
Επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, υπογραμμίζει πως "σταθερότητα, ειρήνη και οικονομική άνοδο εκεί, σημαίνουν το ίδιο και για την Ελλάδα, αλλά και μείωση της μεταναστευτικής πίεσης τόσο στη χώρα μου, όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του νοτίου τόξου της ΕΕ- Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος".
Ερωτηθείς, ειδικότερα, για "τις μεταναστευτικές ροές που κατακλύζουν την Ευρώπη τώρα τελευταία", ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογραμμίζει:
"Ή έκταση και η μορφολογία των συνόρων μας καθιστούν δύσκολη τη φύλαξή τους, όταν υπάρχει αυξημένη πίεση από παράνομες μεταναστευτικές ροές. Θα πω ανοιχτά, επίσης, ότι η γειτονική Τουρκία δεν εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα αναστολής των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ελλάδα από το έδαφός της. Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση, που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μας. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος και ο έλεγχος είναι δύσκολος. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ένα κράτος-μέλος του χώρου Σένγκεν. Χρειάζονται αλληλεγγύη και συνεργασία. Πρόκειται για ηθική δέσμευση κάθε κράτους στην ΕΕ, κατά τη γνώμη μου, το να συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα".
Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στη συμφωνία του Σένγκεν, ο κ. Δρούτσας εκφράζει την καταρχήν υποστήριξη της Αθήνας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία.
"Η Βουλγαρία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. Εμείς αναμένουμε να γίνετε μέλος του χώρου Σένγκεν. Πρωτοστατήσαμε στην ευρωπαϊκή υποστήριξη των χωρών των Βαλκανίων, για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τώρα τον χώρο Σένγκεν. Αλλά, πραγματικά, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να τηρεί τους ίδιους όρους", επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου