ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΥΠΕΞ: Θύελλα αντιδράσεων κατά Δρούτσα – Γιώργου…


Με μια επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορούνται ευθέως ο πρωθυπουργός και ο Δημήτρης Δρούτσας, επέλεξε να αντιδράσει ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης, στην κατάσταση απαξίωσης και ανυποληψίας που έχει οδηγήσει τους διπλωματικούς η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Η επιστολή εστάλη χθες στους διπλωματικούς υπαλλήλους, εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στις 13.00, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.
Η πρόθεση των διπλωματικών είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να φαίνονται πίσω από τον υπουργό, κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο, σε μια προφανή διαμαρτυρία για τον παραγκωνισμό τους και την προσωπική εξωτερική πολιτική που ασκούν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικοί προϊστάμενοι!
Η αποκάλυψη έχει γίνει από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» σε ρεπορτάζ που υπογράφεται από τη συνάδελφο Αλίκη Μάτση. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κυβέρνηση «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο»! Αποτέλεσμα, συνεχίζει ο πρέσβης Δασκαρόλλης, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».
Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το νόημα της επιστολής είναι η σφοδρή πλέον αντίδραση των διπλωματών για τη διάλυση της υπηρεσίας, επειδή οι κυβερνώντες , πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση, ακολουθούν πολιτική «μη επιβάρυνσης» των σχέσεών μας με την Τουρκία, επί της ουσίας όμως πρόκειται για την άσκηση «πολιτικής κατευνασμού» και «εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Η εφημερίδα μάλιστα μεταφέρει σχόλια «κύκλων» για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική, οι οποίοι σαρκαστικά – για την περικοπή αντιπροσωπειών της Ελλάδας σε διάφορες χώρες του κόσμου – αναφέρουν, ότι «αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα ‘χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει στην επιστολή χαρακτηριστικά, ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».
Οι καταγγελίες της επιστολής συνεχίζονται, αφού ο συντάκτης λέει ότι «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες ‘αντιπαραγωγικές’ ΔΕΚΟ». Οι πολιτικές ηγεσίες καταγγέλλονται ότι «απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας» και αποκαλεί τους διπλωματικούς υπαλλήλους «κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης»!
Και συνεχίζει «…δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί ‘Τιτανικού’, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Περιορίστηκε να επαναλάβει στερεοτυπικά τη μόνιμη επωδό, ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».
Προτείνουμε να στείλουμε το παλικάρι το ερχόμενο καλοκαίρι στα Ίμια για μπάνιο και κάμπινγκ με τους φίλους του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr