ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κίνα: Στρατηγικά μέταλλα και ολιγοπώλια


Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας αναφερθήκαμε στην προσπάθεια της Κίνας να επιβάλλει μείωση στις εξαγωγές των στρατηγικών της μετάλλων (http://www.defence-point.gr/news/?p=10787).
Η Wall Street Journal, επικαλούμενη μελέτη εταιρείας οικονομικών μελετών του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει ότι η Κίνα είχε αύξηση των εξαγωγών σπανίων μετάλλων, σε ποσοστό 33%. Δηλαδή, συνολικά εξήγαγε 18.614 τόνους.

Καθίσταται προφανές ότι η χώρα λόγου του χαμηλού εργατικού κόστους, έχει καταστήσει την εξόρυξη των μετάλλων αυτών από άλλες χώρες ως πολύ ακριβή διαδικασία, με αποτέλεσμα όλοι να προσφεύγουν στις εισαγωγές από την Κίνα, η οποία πλέον εξάγει το 97% αυτών των μετάλλων παγκοσμίως.
Το γεγονός ότι η ύπαρξή τους είναι συγκεντρωμένη σε ορισμένες χώρες, έχει οδηγήσει την αγορά στη δημιουργία μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, ενώ άλλοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες συμβάλλουν κι αυτοί στον καθορισμό των τιμών.
Το πρόβλημα με τις ποσοστώσεις που επέβαλλε η Κίνα σχετίζεται με το γεγονός της οικονομικής και βιομηχανικής της ανάπτυξης, που την αναγκάζει να πρέπει να κρατήσει μεγαλύτερα αποθέματα για δική της χρήση.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στο βρετανικό κοινοβούλιο, με τον λέκτορα Τζόναθαν Ντ. Τζον του SOAS (School of Oriental and African Studies) αλλά και στελέχη του Chatham House, να συνηγορούν υπέρ του ότι η Κίνα έχει ανάγκη αυτά τα μέταλλα, αλλά και υπέρ του ότι η χώρα προσπαθεί να ελέγξει την παραγωγή τους για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού η εξόρυξή τους είναι διαδικασία που προκαλεί μόλυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr