ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τουρκία: Αύξηση προβλημάτων στην οικονομία


Η τουρκική οικονομία φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κι αυτή τη δική της κρίση, αλλά για διαφορετικούς λόγους μέχρι στιγμής. Η μεγάλη και γρήγορη ανάπτυξη οδήγησε σε αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, η μεγάλη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα, μπορεί να θεωρείται ότι φέρνει μεγάλες εισροές κεφαλαίων και αύξηση των θέσεων εργασίας, ωστόσο μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Βασικό πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο τροφοδοτεί την αυξητική πορεία του δανεισμού. Δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανισοκατανομή του εισοδήματος στην τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πλούτος των «λίγων», συνεπώς και η δυσαρέσκεια.

Τον περασμένο μήνα, το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου έφτασε στα 9,8 δις δολάρια, από 4,3 που ήταν το Μάρτιο. Δηλαδή, μέσα σ’ ένα μήνα υπερδιπλασιάστηκε! Το συνολικό έλλειμμα είναι άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι οι ξένες εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία, επαναπάτρισαν τα κέρδη τους. Συνολικά 1,8 δις από τις ξένες εταιρείες, έφυγαν από την Τουρκία και γύρισαν στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι ιδιωτικές εταιρείες.
Σημαντικό πλήγμα δέχθηκε και ο κατασκευαστικός τομέας, κυρίως λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου υπέστη πτώση της τάξης του 52%. Ως σανίδα σωτηρίας φαντάζει η παρούσα τουριστική περίοδος, όπου ελπίζεται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση, λόγω της αναταραχής στις χώρες της Βόρειας Αφρική και της Μέσης Ανατολής.
Η μεγάλη άνοδος στις ξένες επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε λόγω των συνθηκών εργασίας, όπου τα χαμηλά εισοδήματα για τους εργάτες και το γενικότερο κλίμα ευκαιριών για τις ξένες εταιρείες βοηθούν στην αύξηση των κερδών τους, καθιστώντας την Τουρκία ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Εν μέρει το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου είναι λογικό, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό θα μπορούσε να μην ανησυχεί σε υπερβολικό βαθμό.
Αυτό, όμως, που παρέχει ώθηση στην οικονομία της γειτονικής μας χώρας, είναι οι αξιολογήσεις από τις παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες. Για παράδειγμα η Morgan Stanley, η GoldmanSachs, η UBS και άλλες πολλές, προτείνουν ανελλιπώς στις εκθέσεις τους προς τους επενδυτές τους, να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους προς την τουρκική οικονομία.
Αυτά είναι κι ένα από τα «τρικ» της παγκόσμιας οικονομίας, με εντονότατες πολιτικές αποχρώσεις. Δηλαδή, και πολύ επιγραμματικά, ενώ η Ελλάδα έχει τεθεί στο στόχαστρο, εν μέρει δικαίως αλλά αρκετά αδίκως, η Τουρκία παρά τα προβλήματά της λαμβάνει θετικές αξιολογήσεις, με αποτέλεσμα οι θεσμικοί επενδυτές να κατευθύνονται προς αυτή. Κοινώς, ό,τι και να λένε οι πολιτικοί, το «παιχνίδι» παίζεται «παρασκηνιακά», κι αυτήν την περίοδο, το «παρασκήνιο» είναι οι οίκοι αξιολόγησης κι οι επενδυτικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr