ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

«Σιδηρούς θόλος» εν όψει ταραχών μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων…


Εντός του Σαββατοκύριακου θα ληφθεί απόφαση από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για το αν και κατά πόσον θα τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα οι δυο συστοιχίες του συστήματος Iron Dome.

Η ισχυρή πιθανότητα ενεργοποίησης του συστήματος δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την έξαρση της βίας στην περιοχή, τους όλμους που προσγειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στο Ισραήλ, αλλά και οι πύραυλοι που έπληξαν περιοχή σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελ Αβίβ.


Εάν μάλιστα κανείς συνδυάσει και όσα μεταδίδουν από το πρωί τα διεθνή τηλεοπτικά δορυφορικά δίκτυα, ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι έτοιμος να διατάξει την «τιμωρία» των ενόχων (γενικώς…) με χρήση της πλήρους ισχύος της χώρας, τότε εάν το Ισραήλ σκέφτεται να ξεκινήσει επιχειρήσεις, καλό είναι να έχει όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην υπηρεσία της άμυνας της χώρας.

Κάποιες ελπίδες παραμένουν να διατηρηθεί η ειρήνη από τις δηλώσεις εκπροσώπων εξτρεμιστικών ισλαμικών παλαιστινιακών ομάδων, οι οποίοι έκαναν προσπάθεια μείωσης της έντασης, καλώντας και τις δυο πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Επιστρέφοντας σο Iron Dome (σιδηρούς θόλος), όπως είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν το «defencepoint.gr», το σύστημα τελικά θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εντός του πρώτου τετραμήνου του 2011. 

Αιτία της καθυστέρησης δεν ήταν κάποιο τεχνικό πρόβλημα αλλά η πολυπλοκότητα στη χρήση του συστήματος, που είχε οδηγήσει το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο στην απόφαση να επεκτείνει την περίοδο εκπαίδευσης του προσωπικού που θα το επανδρώσει!

Η αποστολή του συστήματος θα είναι η αντιμετώπιση της απειλής που συνιστούν οι απαρχαιωμένες – και όχι μόνο – ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας και το Λίβανο εναντίον του ισραηλινού εδάφους, οι οποίες αποδεικνύονται μέγιστος πονοκέφαλος για τους σχεδιαστές της ισραηλινής άμυνας. Μπορεί μάλιστα να αντιμετωπίζει τέτοιες απειλές, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί από 70 χιλιόμετρα απόσταση, μέχρι μόλις πέντε! Στον πόλεμο του 2006, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περί τους 4.000 πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Υπενθυμίζοντας την αρχιτεκτονική του καινούργιου συστήματος, κάθε συστοιχία συμπεριλαμβάνει ισχυρό ραντάρ εντοπισμού, το λογισμικό του εξελιγμένου συστήματος ελέγχου πυρός που ενσωματώνεται και τρεις εκτοξευτές, στον καθένα εκ των οποίων αναλογούν 20 πύραυλοι αναχαίτισης.


Το «Iron Dome» θα αποτελέσει το πρώτο συστατικό στοιχείο του πολυστρωματικού συστήματος αεράμυνας της χώρας που συμπεριλαμβάνει διάφορα συστήματα με διαφορετική εμβέλεια. Το παρόν διάστημα, υπό ανάπτυξη βρίσκεται το σύστημα «David’s Sling» (σφεντόνα του Δαυίδ!), το οποίο θα αναχαιτίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr