ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Λιβύη: Πρόταση εκεχειρίας από τον Καντάφι

Λόγω της αυξανόμενης πίεσης, η κυβέρνηση της Λιβύης αποφάσισε να προωθήσει την κατάπαυση του πυρός σε μια, φαινομενικά τουλάχιστον, προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με όλους τους Λίβυους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και μελών της επαναστατικής διοίκησης.
Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας. Για την κατάπαυση του πυρός ανέφερε ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν οι «τεχνικές» της λεπτομέρειες και η ισχύ της θα αφορά όλους, ειδικά το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, για το καίριο ζήτημα της φυγής του Μ. Καντάφι από την εξουσία, δήλωσε ότι «ο ηγέτης Καντάφι είναι στις καρδιές όλων των Λίβυων. Αν φύγει αυτός, θα πρέπει να φύγουν και όλος ο Λιβυκός λαός.»
Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» ανέφερε ότι έλαβε αντίγραφο της επιστολής του Λίβυου πρωθυπουργού. Στο κείμενό του ανέφερε ότι την εκεχειρία θα επέβλεπε ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση, ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς ηγέτες που αντιπροσωπεύουν τη Λιβύη κι ότι οι βομβαρδισμοί δε θα κάμψουν την κυβέρνηση.
Το σχέδιο για εκεχειρία φαίνεται να κοινοποιήθηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μία από τις πρώτες χώρες που την έλαβε ήταν η Ισπανία. Ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος δήλωσε ότι μαζί με τα υπόλοιπα 27 κράτη – μέλη, επιμένουν στο ότι η κυβέρνηση του Μ. Καντάφι θα πρέπει να λάβει πρώτα ορισμένα μέτρα, χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι αυτά.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η πρόταση δεν έχει καμία αξιοπιστία. Ο σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτού του είδους θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να εκδιώξουν τον Μ. Καντάφι από την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr