ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Έναρξη της «αντεπίθεσης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων;


Με μια αιφνιδιαστική ενέργεια όλη η ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλλε τις παραιτήσεις της. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αναμένεται γραπτό ανακοινωθέν μέσα στις επόμενες δύο ώρες.
Αιτία της σύγκρουσης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικής ηγεσίας είναι οι προαγωγές που συζητούνται κάθε Αύγουστο και η βούληση των στρατηγών να προάγουν στελέχη τα οποία είναι εμπλεκόμενα στην υπόθεση «Βαριοπούλα», κάτι που είναι εκτός συζήτησης για τον πρωθυπουργό.

Ρόλο ενδεχομένως έχει παίξει και η πρόθεση του Ερντογάν να υποβαθμίσει τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (βλ. PKK και κουρδικό αντάρτικο που εξαπλώνεται), με την ανάθεση της ευθύνης στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας η δύναμη των οποίων θα ενισχυθεί υπέρμετρα φθάνοντας τα 11.000 στελέχη, κυριολεκτικά ενός είδους «ιδιωτικός στρατός» όπως ανέφερε το «defence-point.gr» σε πολύ πρόσφατη ανάρτησή του.
Συνολικότερα, οι παραιτήσεις αποτελούν αντίδραση κατά της γενικότερης πολιτικής του πρωθυπουργού Ερντογάν. Το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι που είναι διατεθειμένη να φτάσει η στρατιωτική ηγεσία στη σύγκρουσή της με τον πρωθυπουργό. Για παράδειγμα, έστω ότι ο Ερντογάν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις και ορίσει νέα ηγεσία, τι θα γίνει εάν και οι νέοι επικεφαλής παραιτηθούν; Εάν επιλέξει ισλαμιστές αξιωματικούς για τα ύπατα αξιώματα, πόσο βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις με συνολικότερες αντιδράσεις στο πλαίσιο της ιεραρχίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι στρατηγοί αποκλείεται να έχουν κάνει την κίνησή τους χωρίς να έχουν εκπονήσει σενάρια δράσης σε κάθε ενδεχόμενη κίνηση – αντίδραση του Ερντογάν. Η ουσία είναι ότι καμία εξέλιξη δεν πρέπει να αποκλειστεί, ενώ αν και είναι αρκετά πρόωρο, θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι υπάρχουν και μερικά εξαιρετικά δυσμενή σενάρια για την επόμενη ημέρα, τα οποία ακόμη κι αν δεν φθάσουν σε… πραξικόπημα (αγαπημένο… χόμπι των στρατηγών ανά δεκαετία στο παρελθόν, όμως οι εποχές και το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας έχουν αλλάξει) μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το οικοδόμημα του Ερντογάν και να επιδιώξουν την αποδόμηση της κοινωνικής βάσης επί της οποίας στηρίζει την εξουσία του.
Το ζητούμενο είναι για τους στρατηγούς να μην πιέσουν το όλο σύστημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρεωθούν τις αναπόφευκτες συνέπειες σε όλους τους τομείς. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιδιώξει συμβιβασμό και διαπραγμάτευση, οπότε από τη στάση των στρατηγών θα διαφανούν πιθανότατα και οι διαθέσεις τους, τι ακριβώς δηλαδή έχουν ως προτεραιότητα να προασπίσουν.
Η υπόθεση θα έχει επιπτώσεις και στην ελληνική ασφάλεια, ωστόσο, για να αναφερθούμε πιο αναλυτικά επ’ αυτού, θα πρέπει να περιμένουμε να εξελίσσονται οι τακτικές κινήσεις των δύο πλευρών.
Θα επανέλθουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr