ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Τουρκία: Έκτακτη σύσκεψη για τη λίρα


Η Τράπεζα της Τουρκίας ολοκλήρωσε τη σύσκεψή της και αποφάσισε να ληφθούν τα μέτρα τα οποία αναμένονταν και τα οποία παρουσιάσαμε ήδη, με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, προκάλεσαν αίσθηση λόγω της φύσης τους. Αναλυτές ξένων τραπεζών δηλώνουν ότι τα μέτρα χτυπούν την ανάπτυξη (ρυθμός 11% το περασμένο διάστημα), χωρίς να τους ενδιαφέρει ο πληθωρισμός.

Πιο συγκεκριμένα η τράπεζα αποφάσισε τα ακόλουθα:
α) Την αύξηση του επιτοκίου overnight από 1,5% σε 5%
β) Μείωσε το επιτόκιο repo σε 5,75% (επιτόκιου δανεισμού, μικρής διάρκειας, που περιλαμβάνει εξασφάλιση του δανειστή μέσω παροχής μετοχών ή ομολόγων ως ενέχυρο)
Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κι άλλο στις διεθνείς χρηματαγορές σε σχέση με το δολλάριο, πέφτοντας από το 1,6950 στο 1,7255. Τη στιγμή εκείνη η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα λάβει και τρίτο μέτρο (γ) που ήταν η διενέργεια δημοπρασιών συναλλάγματος, γεγονός που περιόρισε τις απώλειες στο 1,7190.
Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε το κατά πόσο θα έχουν θετική επίδραση και τα υπόλοιπα μέτρα.
—————————
Η Τράπεζα της Τουρκίας συγκάλεσε για σήμερα στις 10:30, έκτακτη σύσκεψη όπου θα συζητηθεί το δημόσιο χρέος στις ευρωπαϊκές χώρες και τη χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη… Σήμερα, υπάρχει η πιθανότητα η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πτώση του εθνικού νομίσματος σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα νομίσματα.
Μεγάλοι και θεσμικοί επενδυτές ξεφορτώνονται την τουρκική λίρα και υπάρχει φόβος ότι θα υπάρξουν τεχνητές παρεμβάσεις από διάφορες χώρες για τη σταθερότητα νομισμάτων όπως το δολλάριο, η αγγλική λίρα, το ευρώ και το ελβετικό φράγκο. Κυρίως, όμως, θα δοθεί στόχος από κάποιες χώρες με υψηλή αναλογία του εθνικού τους νομίσματος, σε σχέση με άλλα, να διατηρήσουν την αναλογία σταθερή ακόμα και προχωρώντας σε υποτιμήσεις μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ώστε να μην υποδαυλίσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας τους.
Μερικά από τα μέτρα που μελετάει η Τράπεζα της Τουρκίας είναι η αύξηση του επιτοκίου overnight (για καταθέσεις διάρκειας 24 ωρών), η καθημερινή δημοπρασία ξένων νομισμάτων κτλ.
Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας η τουρκική οικονομία παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αρχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις εν όψει της κακής κατάστασης των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και της έλλειψης εμπιστοσύνης από τις αγορές. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού οδήγησαν σε ακόμα περισσότερο δανεισμό και αύξηση των ελλειμμάτων. Τώρα η Τουρκία καλείται να πληρώσει τα δάνειά της με εθνικό νόμισμα που το τελευταίο διάστημα χάνει συνεχώς σε αξία ως προς τα «σκληρά» νομίσματα. Οι σημερινές αποφάσεις θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ θα αναμένουμε να δούμε αν η εφαρμογή τους θα φέρει αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr