ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Μια ανάσα πριν από νέα σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας;



 
Απορροφημένοι από τη Λιβύη και τις άλλες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λίγοι δείχνουν να κατανοούν ότι η Λωρίδα της Γάζας απέχει ελάχιστα από μια πολύ καταστρεπτικότερη από το 2008 σύγκρουση…

Το Ισραήλ πλήττει όπου μπορεί στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς σε μια προφανή προσπάθεια να αποδιοργανώσει την ικανότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι που παραπέμπει στην έναρξη εχθροπραξιών…
Ας  ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές ώστε να μην έχουμε επανάληψη του σκηνικού του 2008. Η Χαμάς και οι άλλες οργανώσεις στη Γάζα ευθύνονται για την εξαπόλυση πολλαπλών πληγμάτων εναντίον πόλεων του Ισραήλ, σε μια απόδειξη ότι τα συμφέροντα κάποιων πλευρών, δυστυχώς, εξυπηρετούνται την παρούσα συγκυρία από τη σύγκρουση, όχι την ειρήνη.


Μπορεί η Χαμάς να ανακοίνωσε την κατάπαυση πυρός με το Ισραήλ, έπειτα από συνεννόηση που είχε με τις υπόλοιπες ένοπλες φράξιες στη Γάζα φοβούμενη ξαφνική πολεμική σύγκρουση, ο κίνδυνος όμως δεν έχει παρέλθει.

Την ίδια ώρα, η Ισραηλινή Αεροπορία εκτελούσε αεροπορικές προσβολές καταστρέφοντας, με βάση τις ισραηλινές πηγές, ένα κτήριο που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικές ενέργειες, και τρία τούνελ από τα οποία περνούσαν όπλα εντός της Γάζας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, σε μια ενέργεια η οποία αν είχε συμβεί οπουδήποτε αλλού θα είχε αυτομάτως θεωρηθεί ως μία από τις απεχθέστερες τρομοκρατικές ενέργειες, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη εκτόξευσης αντιαρματικού πυραύλου ρωσικής προέλευσης «Kornet E» εναντίον σχολικού λεωφορείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 16χρονος μαθητής, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, και να τραυματιστεί ελαφρύτερα ο οδηγός.

Η απάντηση των ισραηλινών δυνάμεων ήταν άμεση, με προσβολές από μαχητικά αεροσκάφη και βολές πυροβολικού από την περιοχή που έγινε η εκτόξευση του αντιαρματικού. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σκοτώθηκαν πέντε Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τριάντα τρεις.

Η παρουσία των συγκεκριμένων – άκρως αποτελεσματικών, τουλάχιστον πριν την εμφάνιση του συστήματος αυτοπροστασίας αρμάτων «Trophy» – αντιαρματικών πυραύλων στο οπλοστάσιο της Χαμάς, αποτελούν τη… συνεισφορά της Συρίας στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Το σύστημα πλέον βρίσκεται στα χέρια των μαχητών της Χαμάς, αφού πρώτα προξένησε μεγάλες ζημιές στις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, στα χέρια των μαχητών της σιιτικής Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr