Από σήμερα και η ιταλική Αεροπορία προστέθηκε στις χώρες που βομβαρδίζουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Λιβύη καθώς δεν επαρκούν οι δυνάμεις των λοιπών χωρών για να κάμψουν την αντίσταση του Στρατού του Μ.Καντάφι, ενώ παρασκηνιακά έχουν καταγραφεί πιέσεις στην ελληνική πλευρά να συμμετάσχει και αυτή πιο ενεργά στις επιχειρήσεις.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία χαίρει μεγάλου σεβασμού μέσα στο ΝΑΤΟ, θεωρείται η πιο "ετοιμοπόλεμη" μαζί με την αμερικανική και το ΝΑΤΟ θέλει να εμπλακεί ακόμα και στις επιχειρήσεις προσβολής στόχων εδάφους, δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν σε ότι αφορά την επάρκεια των μαχητικών αεροσκαφών.
Περίπου 120 μαχητικά του ΝΑΤΟ εμπλέκονται στις αποστολές κρούσης εδάφους, ένας αριθμός που θεωρείται πολύ μικρός για να υπάρξουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο ΓΕΕΘΑ και στην ΠΑ, είχε υπάρξει σχεδιασμός ακόμα και για συμμετοχή στις αποστολές κρούσης στόχων εδάφους πριν ανασταλεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για συμμετοχή ακόμα και σε αποστολές συνοδείας των βομβαρδιστικών αεροσκαφών. Δηλαδή υπάρχουν έτοιμα σχέδια για συμμετοχή, μάλλον της Μοίρας των F-16 Adv. στις αποστολές προσβολής της Λιβύης. Πάντως είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι απόλυτα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο. Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης θα έρθει μόνο με εντολή από το Μαξίμου...
Σήμερα με επίσημο ανακοινωθέν της, η κυβέρνηση της Ρώμης, έκανε γνωστό ότι η ιταλική αεροπορία πρόκειται να πάρει μέρος στις επιχειρήσεις. Την αλλαγή αυτή στάσης, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση.«Πρόκειται για στοχευμένες επιχειρήσεις ενάντια σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, εντός, πάντα, των ορίων που θέτει το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σε απόλυτη συνοχή με τις αποφάσεις του κοινοβουλίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.
Το όλο θέμα, πρόκειται να συζητηθεί και στην συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, που επισκέπτεται σήμερα την Ρώμη.
Ο Ιταλός υπουργός άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, δήλωσε, επίσης, ότι «οι βομβαρδισμοί δεν θα πραγματοποιηθούν κατά γενικευμένο τρόπο, θα είναι αποστολές ακρίβειας, με ειδικούς στόχους». «Θέλουμε να αποφύγουμε, με κάθε τρόπο, να πλήξουμε τους πολίτες», πρόσθεσε ο Λα Ρούσσα.
Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση του «Δημοκρατικού Κόμματος», διαμέσου της Άννα Φινοκιάρο, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την αποστολή «υπό τον όρο να τηρηθούν όλα όσα προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Η Λέγκα του Βορρά, όμως, στενός κυβερνητικός εταίρος του «Καβαλιέρε», εξέφρασε αμέσως την σαφή αντίθεσή της: ο Ρομπέρτο Καλντερόλι, υπουργός αρμόδιος για την απλούστευση των νόμων και στέλεχος του κόμματος, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την απόφαση, διότι η Ιταλία εχει κάνει ήδη αρκετά, παρέχοντας τις βάσεις της, προσφέροντας επιμελητειακή υποστήριξη και συμμετέχοντας, με πτήσεις της, στον εντοπισμό των ραντάρ».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου