ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

«Επιστροφή» της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν;


Σε ένα πολύ ενδιαφέρον και συνάμα σημαντικό δημοσίευμα προχώρησε σήμερα η εφημερίδα «Wall Street Journal» που θα μας απασχολήσει πολύ σύντομα στο επιχειρησιακό πια πεδίο…

Το δημοσίευμα αφορά τον αποκαλούμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πηγές της, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εκτέλεσαν προσβολή, στα βορειοανατολικά της χώρας – κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ενός στόχου που είχε χρόνια να κάνει την εμφάνισή του: Ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα.


Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, αραβικής καταγωγής κι επιπλέον, σύμφωνα με σαουδαραβικά ΜΜΕ και ισλαμιστικές ιστοσελίδες, σκοτώθηκε κι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ισλαμιστές τρομοκράτες της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα πάντοτε με τη WSJ, τους τελευταίους έξι μήνες κάνουν την επανεμφάνισή τους στρατόπεδα εκπαίδευσης, κρησφύγετα κι επιχειρησιακές βάσεις της Αλ Κάιντα στις διάφορες δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της χώρας, γεγονός που ανησυχεί έντονα τη Συμμαχία και την ίδια την αφγανική κυβέρνηση, δεδομένου ότι περί το 2014 υπολογίζεται να γίνει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων…

Επιπλέον, το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις δεν ανήκουν στους Ταλιμπάν, αλλά στην Αλ Κάιντα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, λόγω της «διεθνούς» φύσης των χτυπημάτων της τελευταίας. Ακόμη, οι νεοδημιουργηθείσες βάσεις βρίσκονται στην επαρχία Κουνάρ (που είναι αραιοκατοικημένη), σε ορισμένα δύσκολα προσβάσιμα σημεία της επαρχίας Νουριστάν και στις άκρες της επαρχίας Νανγκαχάρ. Η τελευταία θεωρείται κρίσιμο σημείο λόγω του ότι από αυτήν περνάει κύριος οδικός άξονας σύνδεσης με το Πακιστάν και σ’ αυτή βρίσκεται η κύρια πόλη Τζαλαλαμπάντ, με την Καμπούλ και το αεροδρόμιό της να ακολουθούν σε σχετικά μικρή απόσταση.

Φυσικά παρούσα δεν είναι μόνο η Αλ Κάιντα αλλά και οι υπόλοιπες οργανώσεις του «ιερού πολέμου» (τζιχάντ) όπως οι Ταλιμπάν του Πακιστάν, η Λασκάρ-ε-Τάιμπα (που διοργάνωσε τις επιθέσεις στη Μουμπάι της Ινδίας), το Δίκτυο Χακάνι, η Χεζμπ-ε-Ισλάμι και η Τζάις-ε-Μουχάμαντ.

Γίνεται πασιφανές ότι η Αλ Κάιντα και οι υπόλοιπες οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κενό ασφαλείας. Αυτά τα γεγονότα ανατρέπουν την επί δέκα χρόνια προσπάθεια των ΗΠΑ και των άλλων χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ειδικά δε, όσον αφορά και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησής τους από τη χώρα. 

Γενική αρχή είναι ότι το διεθνές σύστημα «απεχθάνεται» το κενό ισχύος. Αντίστοιχο είναι και το πρόβλημα με την Υεμένη το οποίο παρουσιάσαμε μόλις χθες:

(http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2629:2011-04-05-07-30-41&catid=39:foeign-affairs-international&Itemid=59)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr