Άλλη μία αραβική χώρα προστίθεται στις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μετά το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζούντεχ, επιβεβαίωσε εχθές ότι η Βασιλική Αεροπορία της Ιορδανίας συμμετέχει ήδη με ένα μεταφορικό αεροσκάφος που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, καθώς και με μαχητικά αεροσκάφη που έχουν αναλάβει την προστασία του και την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Έχουν ήδη μετασταθμεύσει σε μη κατονομαζόμενη ευρωπαϊκή αεροπορική βάση πλησίον της Λιβύης.
Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες του defencepoint.gr τα αεροσκάφη έχουν μετασταθμεύσει σε αεροπορική βάση της Ιταλίας εδώ και μία εβδομάδα. Η απόφαση της μη έγκαιρης κοινοποίησης της συμμετοχής των μαχητικών αεροσκαφών και της αεροπορικής βάσης στην οποία προσγειώθηκαν, έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του βασιλείου. Οι διαδηλώσεις που ταλανίζουν τη χώρα, αλλά και το γεγονός της έντονης ύπαρξης του ισλαμικού παράγοντα, δημιούργησαν το φόβο περαιτέρω αναστάτωσης σε περίπτωση που είχε ανακοινωθεί από την αρχή η συμμετοχή στην επιχείρηση επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Η εντολή δόθηκε από τον βασιλιά Αμπντάλα, όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Αεροπορίας στη συνέντευξη Τύπου, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσα είναι τα μαχητικά που θα στείλει. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, πρόκειται για έξι μαχητικά (προφανώς F-16), τα οποία δε θα αναλάβουν αποστολές κρούσης.
Σύμφωνα με τον Νάσερ Τζούντεχ, το Χασεμιτικό Βασίλειο παρέχει και λογιστική υποστήριξη στις αποστολές που αφορούν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ συνεχίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης συμμετέχοντας στις σχετικές συνεδριάσεις διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, όπως του Αραβικού Συνδέσμου. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Αμμάν απορρίπτει οποιουδήποτε είδους ξένη κατοχή ή χερσαία εισβολή στη Λιβύη, προκειμένου να προστατευθεί η ενότητα και η ακεραιότητά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου