ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

90 δισ. ευρώ θα είναι το δάνειο της Πορτογαλίας

Mέχρι 90 δισ. ευρώ θα λάβει η Πορτογαλίας ως "πακέτο" δανείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αίτημα στήριξης που υπέβαλε χθες η χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της πορτογαλικής Diario Economico, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ποσοστιαία, δηλαδή, είναι πολύ μεγαλύτερο από την Ελλάδα που τα 110 δισ. ηταν το 40% του ΑΕΠ της εποχής. Το ποσό αντιστοιχεί στο 50% περίπου του ΑΕΠ της χώρας για το 2011, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η πρώτη δόση του δανείου, η οποία αναμένεται να έχει εκταμιευθεί στις αρχές Μαΐου, πιθανότατα θα κυμαίνεται μεταξύ 22 και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το αίτημα της Πορτογαλίας θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στη Βουδαπέστη.
«Οι αγορές εδώ και καιρό είχαν τιμολογήσει το ενδεχόμενο ένταξης της Πορτογαλίας σε μηχανισμό διάσωσης», σχολιάζει στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Global Economics της UBS στο Λονδίνο, Paul Donovan. «Το περίμεναν όλοι», προσθέτει, «εκτός ίσως από την Πορτογαλική κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο David Keeble, επικεφαλής του τμήματος επιτοκιακής στρατηγικής της Credit Agricole στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει αρχικά κάποιας μορφής bridge loan, ώστε να ενισχύσει τα οικονομικά της έως ότου εκλεγεί νέα κυβέρνηση.
«Το πλήρες πακέτο θα πρέπει να περιμένει έως τις επερχόμενες πορτογαλικές εκλογές», εκτιμά ο ίδιος, τη στιγμή που η Πορτογαλία ακόμη δεν έχει αποσαφηνίσει τι είδους βοήθεια θα ζητήσει.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία είχε ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια και το 1983, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πάντως η κίνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. είναι μάλλον απίθανο να δημιουργήσει ένα νέο «κύμα» στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επηρεάζοντας ενδεχομένως την πορεία της Ισπανίας, εκτιμά η οικονομολόγος της UniCredit SpA στο Μιλάνο, Τullia Bucco. «Η αγορά είχε τιμολογήσει την κίνηση της Πορτογαλίας και εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι διάχυσης», προσθέτει η ίδια.
Με ένα δραματικό σε ύφος τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της Πορτογαλίας, ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης μειοψηφίας, Jose Socrates, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, όπως έγραψε λίγα λεπτά μετά το διάγγελμά του το defencenet.gr ("Και η Πορτογαλία στον κουβά") την είσοδο της χώρας στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr