ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Βουλγαρία: Ανησυχία για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Τουρκίας


Ο δήμαρχος της πόλης Μπουργκάς της Βουλγαρίας συναντήθηκε με την Τουρκάλα πρόξενο, Σιμπέλ Αρκάν, προκειμένου να συζητήσει τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στις Σαράντα Εκκλησίες (Kirklareli).

Η πρωτοβουλία αυτή οφείλεται στις ανησυχίες των Βουλγάρων πολιτών από τους κινδύνους που ενέχει το τουρκικό πρόγραμμα.


Το όλο θέμα έχει ποικίλες παραμέτρους. Η μία έχει σχέση με τον τουρισμό, καθώς η πόλη Μπουργκάς θεωρείται παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο και μάλιστα ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η αιτιολόγηση της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Το δεύτερο σχετίζεται με τον ανταγωνισμό στον τομέα των πυρηνικών εργοστασίων, αφού η Βουλγαρία έχει θέσει σαν στόχο την κατασκευή ενός στο Μπέλενε (κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία), ενώ η Τουρκία έχει ως γενικό σχεδιασμό την ανέγερση ενός στη Σινώπη (στη Μαύρη Θάλασσα), κι ενός ακόμα στη Ραιδεστό (Tekirdag), στην Ανατολική Θράκη.

Στην Ελλάδα οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες κατευθύνονται προς το παρόν στο εσωτερικό. Μόνη εξαίρεση οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες δεν αναμένεται να αλλάξουν κάτι. Ο «πυρετός» της ελληνοτουρκικής φιλίας που δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου, από την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, με τις συνεχείς ανταλλαγές επισκέψεων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τις πολλές αδελφοποιήσεις που προώθησε μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πόλεων, θα μπορούσε άραγε να έχει αποφέρει κάτι; 

Ρητορικό το ερώτημα, φυσικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr