ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΑΟΣ!

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Τελευταίες εξελίξεις, οι δυνάμεις και τα σχέδια


Τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα για το θένα της Λιβύης και οι εμπλεκόμενοι προσαρμόζουν τη στάση τους αναλόγως των εξελίξεων...

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η συμμαχία θα αποκόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού του Μ. Καντάφι αρχής γενομένης από αύριο. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι στόχος της επιχείρησης δεν ήταν «να εκδιωχθεί ο Καντάφι από την εξουσία».
Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ο Καντάφι θα πρέπει να φύγει!


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, δήλωσε πως η Ρωσία θεωρεί ότι μία από τις συνέπειες τις επιχείρησης θα είναι η πρόκληση θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους. Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, μερικά χρόνια μετά την ισοπέδωση του Γκρόζνι της Τσετσενίας...

Ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Πίετερ ντε Κρεμ, ανακοίνωσε ότι έξι αεροσκάφη F-16 είναι στη διάθεση της συμμαχίας και θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα αύριο Δευτέρα. Στην περιοχή (προφανώς στην Ελλάδα) θα αποσταλούν 250 άτομα για την υποστήριξη των μαχητικών και των πιλότων. Σημείωσε ότι πρέπει να αναμένουμε μια επιχείρηση που θα διαρκέσει παραπάνω από μερικές εβδομάδες και δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να αποσταλούν υπό συγκεκριμένους όρους χερσαία τμήματα στη Λιβύη. Ωστόσο, τόνισε ότι το Βέλγιο δε θα συμμετάσχει με χερσαία στρατεύματα.

Χθες το βράδυ έφτασαν στην αεροπορική βάση της Σιγκονέλα τα μαχητικά F-16 της Δανίας και είναι έτοιμα για επιχειρήσεις.

Το σημαντικό είναι η αλλαγή στάσης της Ιταλίας! Ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, ότι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις οκτώ αεροσκάφη. Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας, Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα, δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επέμβει «με όλα τα πιθανά μέσα» για την απελευθέρωση του πληρώματος του ρυμουλκού σκάφους που συνελήφθη στην Τρίπολη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα ενοποιημένη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων, παρά μόνο συνεργασία των τριών εθνικών κέντρων. Το γαλλικό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκεται στο όρος Βερντέν κοντά στη Λυών, το βρετανικό στο Νόρθγουντ, προάστιο του Λονδίνου και το αμερικανικό στη βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ των τριών αρχηγείων. Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας αρνήθηκε να σχολιάσει για το ενδεχόμενο να αναλάβει η Γαλλία τη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Ένας από τους υιούς του Καντάφι, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν χτυπήματα εναντίον πολιτικών αεροσκαφών στη Μεσόγειο.

Από το αρχηγείο της US Africa Command στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι 20 από τους 22 στόχους που επλήγησαν με πυραύλους Tomahawk καταστράφηκαν πλήρως, ενώ για τους άλλους δύο γίνεται ακόμα ανάλυση των δεδομένων.

Σε συνέχεια των όσων δημοσιεύσαμε εχθές για τις γαλλικές δυνάμεις που συμμετέχουν, ανακοινώθηκαν στοιχεία για το προ ολίγων ωρών απόπλου του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles-de-Gaulle. Με πλήρωμα 2.000 ατόμων, θα μπορεί να είναι στην περιοχή επιχειρήσεων σε 36 με 48 ώρες.  Είναι ήδη σε απόσταση 24 ωρών από τις ακτές της Λιβύης, αλλά απαιτούνται κάποιες προεργασίες και αναμονή προκειμένου να συνενωθεί με τα υπόλοιπα σκάφη του γαλλικού ναυτικού, δεδομένου ότι ένα αεροπλανοφόρο δε δρα ποτέ μόνο του.

Θα μεταφέρει 20 αεροσκάφη, 15 από τα οποία θα είναι για ρόλο αναχαίτισης, ελικόπτερα και δύο ιπτάμενα ραντάρ Hawkeye. Η συνοδεία του θα είναι τρεις φρεγάτες, ένα πετρελαιοφόρο κι ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Για τις λεπτομέρειες τις γαλλικής δύναμης μπορείτε να ενημερωθείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2435:2011-03-19-22-18-30&catid=38:defence-international&Itemid=58

Ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί εδάφους ξεφεύγουν από τον αρχικό στόχο που ήταν η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Φαίνεται πως ο Αραβικός Σύνδεσμος επανεξετάζει τη στάση του εν όψει των νέων εξελίξεων. Ο επίδοξος πρόεδρος της Αιγύπτου - διάσταση που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε – δεν θέλει να εμφανιστεί να προσυπογράφει επίθεση εναντίον αραβικής χώρας έστω κι αν αυτή είναι η Λιβύη την οποία εχθρεύεται η Αίγυπτος… 

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εισέλθει στη Μισράτα κι έχουν καταλάβει το κέντρο της πόλης με άρματα. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί λόγω των μαχών που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή και των ελεύθερων σκοπευτών. Πλοία των Κανταφικών μπλοκάρουν το λιμάνι της πόλης και δεν επιτρέπουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε συνέχεια των όσων αναφέραμε στη δημοσίευσή μας για τα χημικά όπλα της Λιβύης, σήμερα ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, ναυάρχου Μάικ Μιούλεν, που ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς το απόθεμα αερίου μουστάρδας που έχει στην κατοχή του ο Μουάμαρ Καντάφι. Επιβεβαίωσε ότι ο Καντάφι έχει στη διάθεσή του το αέριο και τόνισε ότι θα μπορούσε να κάνει ζημιά με αυτό.

Δείτε τις σχετικές λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2438:2011-03-19-23-06-11&catid=38:defence-international&Itemid=58


Η Κύπρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο χρήσης της βάσης της RAF στο Ακρωτήρι για τον βομβαρδισμό στόχων στη Λιβύη. Οι βρετανικές δυνάμεις στο νησί δήλωσαν από την πλευρά τους ότι η βάση θα χρησιμοποιηθεί για υποστηρικτικό ρόλο που δε θα περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών Tornado και Eurofighter.

Η Τουρκία προσθέτει και τη δική της φωνή στα όσα εξελίσσονται στη Λιβύη, ζητώντας από τον συνταγματάρχη Καντάφι να αφήσει την εξουσία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι «Ο Καντάφι ακυρώνει τον εαυτό του. Οι πρώτες του λέξεις, ότι δεν έχει επίσημη θέση (για την επανάσταση). Αν δεν έχει επίσημη θέση, τότε θα πρέπει να παραδώσει τη χώρα σε όποιον έχει νομιμοποίηση.»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η χώρα στηρίζει τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση κατά της Λιβύης και ανακοίνωσε ότι «η Αλβανία είναι έτοιμη να προσφέρει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις».

Δεκαπέντε Ευρωπαίοι και Καναδοί αξιωματικοί-σύνδεσμοι βρίσκονται στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Mount Whitney για το συντονισμό των επιχειρήσεων. Εξ αυτών 5 είναι Γάλλοι, 5 Βρετανοί, 2 Ιταλοί και 2 Καναδοί. Έλληνας δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Κατάρ, η χώρα θα αποστείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη. Περαιτέρω πληροφορίες δεν υπάρχουν ακόμα για τη βάση από την οποία θα επιχειρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

SYNC BLOGS SYNC ME @ SYNC Neemo.gr